Afbeelding

Een spoorlijn over Flakkee?!

Algemeen 1.518 keer gelezen

Een spoorlijn van Delft naar Middelburg, met een zijtak van Ouddorp naar Ooltgensplaat, richting Dinteloord en Roosendaal. Dat is wat de 19-jarige Tim Sekac uit Amsterdam voorstelt in een petitie, die inmiddels enkele honderden handtekeningen heeft. "Maar mijn doel is over de duizend te gaan en dan richting de tienduizend."

Door Lars Jacobusse

Gevraagd waarom een Amsterdammer zich druk maakt over een spoorlijn in provincie, antwoordt hij dat hij in heel Nederland petities heeft gestart voor meer spoor. Uiteindelijk wil hij machinist worden, daarnaast wil hij het vervoer in Nederland duurzamer maken. Hij ziet zich dus als ambassadeur van zowel het spoor als duurzaamheid en die twee gaan volgens Tim mooi samen. Het spoor is in zijn ogen stukken duurzamer dan de weg en lost verkeersproblemen op de N57 op. Hij zegt dat "de enkelbaanse N57" dagelijks staat "te stikken van de files". "Dat zal over 4 jaar nog erger worden. Want medio 2020 - 2022 willen ze de Blankenberg-tunnel gaan bouwen van Maassluis naar Rozenburg. Dan worden de provincie Zeeland en Goeree-Overflakkee nog beter bereikbaar per auto en OV. Daty zal zorgen voor meer files en drukte op de N57."

Leuk allemaal die plannen, maar is het niet een beetje duur? Sekac heeft twee tunnels en twee bruggen opgenomen in zijn plannen. Daarnaast sluit hij de mogelijkheid niet uit dat de spoorlijn zelfs wordt doorgetrokken naar Knokke-Heist en Brugge. "Misschien is dit plan inderdaad onrealistisch, maar laat ze er maar eens serieus naar gaan kijken. Dan komen we er vanzelf achter hoe haalbaar het is." In het alternatief, van de N57 een tweebaansweg maken, ziet hij niet zoveel. "Hoe meer asfalt, hoe meer auto's. Het helpt wel een beetje misschien, maar het probleem wordt niet echt opgelost."

Tim schat in dat de kans best aanwezig is dat de petitie een succes wordt. "Ik heb al meer petities opgezet die meer dan duizend ondertekeningen hebben gehaald. Dus waarom zou het nu niet lukken?" Voor wie de petitie wil ondertekenen, hier de link: https://petities.nl/petitions/meer-nieuw-en-oud-spoor-in-zeeland?locale=nl

Uit de krant