Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Breien voor het goede doel

Algemeen 115 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Het begon ruim zes jaar geleden met een gehaakte kerstbal. Een kleinigheid, wat de basis bleek te zijn voor het succesvolle breicafé 'Steekje Los' van initiatiefneemsters Gerdie Schellevis en Nicole van Kempen. Het zesjarig bestaan werd gevierd met een gezellig ontbijtje bij bakker Bienefelt. Daarnaast was het ook meteen het startschot van de actie breien voor de Stichting Knitted Knockers. Deze organisatie bestaat uit mensen die borstprotheses breien voor dames die een borstamputatie hebben ondergaan.

Door Mirjam Terhoeve

Gerdie gaf zes jaar geleden een workshop kerstballen breien in de bibliotheek en ontmoette daar Nicole. Ze kenden elkaar nog van vroeger. Beiden waren het erover eens om vaker met een groepje dames zomaar voor de gezelligheid te haken en te breien en ze ontstond het breicafé. Het werd meteen een succes. In het begin telde het café maar liefst 95 bezoekers. Na het ontstaan van breicafe's in andere dorpen liep het wat terug, maar nog steeds kan 'Steekje Los' iedere maand rekenen op zo'n 70 deelnemers. Het is dus een doorslaand succes gebleken. Vanwege het jubileum werd een gezellig ontbijt georganiseerd voor de trouwe bezoekers, bij Bakker Bienefelt, die ook een duit in het zakje deed.

Nieuw project

De verjaardag van het breicafé werd meteen aangegrepen om het startschot te geven aan het breien voor de Stichting Knitted Knockers. Knitted Knockers is een wereldwijd netwerk van vrouwen die borstprotheses breien en haken voor vrouwen met een hele of gedeeltelijke borstamputatie. In heel Nederland wordt dit al gedaan, maar in deze regio was nog een lege vlek. Zodoende werd het jarige breicafé benaderd om zich aan te sluiten. Een oproep waar men graag gehoor aan gaf.
"We gaan niet alleen breien", vertelt Gerdie, "maar we gaan ook fungeren als distributiepunt. Dames die zo'n gebreide prothese willen hebben, kunnen zich bij ons melden en de prothese bestellen. Het breien gebeurt kosteloos en naar het voorbeeld van de Amerikaanse oprichtster Barbara Demorest. Ook worden de protheses gratis verschaft. Uiteraard is het wel mogelijk om een vrijwillige bijdrage te schenken voor het gebruikte materiaal. De gebreide prothesen kunnen een oplossing bieden voor vrouwen die na een borstbesparende of -verwijderende operatie geen silicone prothesen willen of kunnen verdragen. Silicone prothesen zijn zwaar en warm, waardoor de tere huid gaat zweten en irriteren. Dat hebben de gebreide prothesen niet, want die zijn licht, zacht en gemaakt van katoen, waardoor ze vocht opnemen. Demorest startte een stichting om de patronen, instructievideo's en informatie te verspreiden en met succes: inmiddels zijn er honderden groepen vrouwen die gezamenlijk prothesen breien.

Anonieme gift

Om te kunnen starten met het project was een startkapitaal nodig om het speciale katoen aan te schaffen. "Gelukkig kregen we een anonieme gift", vertelt Gerdie blij, "zodat we dit meteen konden doen. Wolwinkel 'Het Zwarte Schaap' uit Dirksland, leverancier van dit katoen, was bovendien bereid om korting te geven. Dat is natuurlijk heel erg genereus. De breipakketten werden afgelopen dinsdag uitgedeeld en inmiddels hebben al 15 dames zich gemeld om mee te breien. We hopen natuurlijk dat dat er nog meer worden. Uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen breien, voor het goede doel of gewoon voor de gezelligheid. Dat kan iedere eerste dinsdag van de maand in de foyer van het Diekhuus van 19.00 tot 22.00 uur.
Dames die de borstprotheses willen bestellen of proberen, kunnen zich melden en informatie vinden op onze website www.breicafesteekjelos.nl.

Uit de krant