Afbeelding

Techniekzwemmen voor volwassenen in 't Zuiderdiep

Algemeen 647 keer gelezen

STELLENDAM – Een dertigtal volwassen zwemliefhebbers, in leeftijd variërend van eind twintig tot midden zeventig , neemt elke week deel aan instructie- en begeleidingslessen om de zwemtechniek, de schoolslag of de borstcrawl te verbeteren. Op donderdagmiddag komen de sportievelingen bijeen in zwemcomplex 't Zuiderdiep in Stellendam, waar SRGO -instructeurs Marjon Tieleman en Marijn Huibrechtse de deelnemers in een tweetal groepen indelen. Er kan gekozen worden voor het tijdvak 13.30 – 14.15 uur of van 14.15 – 15.00 uur.

Door Jaap Ruizeveld

Heeft u belangstelling, wilt u uw vaardigheden aanscherpen en uw conditie op een hoger peil brengen dan is dit een ideale gelegenheid om u aan te melden. Informatie bij de kassa van het zwembad aan de Zuiderdiepstraatweg 4 in Stellendam. Of telefonisch via 0187 491543 (Saskia Drok). Zie ook www.zuiderdiep.nl . Instromen, met een ander woord aanmelden, kan wekelijks. De kosten zijn 5 euro per keer. Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel lessen zij willen volgen. Er is ook geen verplichting om elke donderdagmiddag aanwezig te zijn. Maar regelmaat is wel gewenst om techniek en vaardigheden op een hoger peil te brengen.

Ontspannen sfeer

Bij mijn bezoek aan één van de lesgroepen in het bad merk je gelijk een vrolijke- en ontspannen sfeer. De instructeur besteedt ruim aandacht aan elke individuele deelnemer. Geen stress of zorg of competitiegevoel. Nee, met plezier meedoen aan de oefeningen is het credo. De lat ligt op een niveau dat de deelnemer aan kan en of al beheerst. Vandaar uit wordt verder gewerkt. Om de oefeningen in woord en daad te presenteren staat instructeur Marjon op de kant. Een volgend moment ligt ze naast de deelnemers in het (rond 29.5 graden) aantrekkelijk aanvoelend badwater.

Instructies

Plankjes, zwemvliezen. Het zijn enkele attributen die ook bij dit techniekzwemmen worden gebruikt. Maar er komt meer bij kijken. Immers het aanleren van een passende ademhaling is belangrijk. Het creëren van een goed keerpunt met gelijktijdig de gewenste afzet vanaf de kant. Een actie die niet te vroeg en te ver van de kant moet worden ingezet Het naar voren glijden met de armen, de juiste stand van de ellebogen. Moeilijk? Alles is te leren door te oefenen en dat onder deskundige leiding en met gerichte instructies. Ik volgde deze middag een groepje van drie dames, Miranda, Gerda en Gea. Uit hun reacties en het plezier om de zwemtechniek te leren, daarvoor hoef je geen andere ambassadeurs op te roepen. En dat is voor instructeur Marjon de stevige motivatie die ze lachend toont.

Uit de krant