Het fraaie interieur van de Hervormde Kerk te Oude-Tonge, waar zaterdag de tweede en laatste uitvoering van de Herdenkingscantate zal worden gehouden.
Het fraaie interieur van de Hervormde Kerk te Oude-Tonge, waar zaterdag de tweede en laatste uitvoering van de Herdenkingscantate zal worden gehouden.

Herdenkingscantate watersnoodramp deze week twee keer uitgevoerd op Goeree-Overflakkee

Algemeen 669 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het kader van de herdenking 65 jaar Watersnoodramp wordt deze week in twee plaatsen op Goeree-Overflakkee de Herdenkingscantate van de bekende musicus Arie J. Keijzer, van het eiland afkomstig, uitgevoerd. Juist in de plaatsen waar de watersnoodramp van 1953 de meeste slachtoffers eiste, zal de cantate worden uitgevoerd: in Oude-Tonge en in Stellendam.

Tekst en foto: Hans Villerius

Arie J. Keijzer componeerde de cantate in 2001 en dirigeerde het werk in eigen persoon, eveneens in Oude-Tonge en in Stellendam, toen in 2003 de nationale herdenking van de watersnoodramp werd gehouden. Vervolgens werd de cantate om de vijf jaar ten gehore gebracht, bij herdenkingen in 2008 en 2013. En nu, bij de herdenking 65 jaar na dato, kan de Herdenkingscantate en de daarin klinkende boodschap opnieuw worden beluisterd, wederom in genoemde plaatsen.

Troost en houvast

De componist legt bij de Herdenkingscantate uit: "Het stuk is bedoeld om de mensen te herdenken die in 1953 zijn omgekomen. Daarnaast moet het vooral een troost zijn voor de nabestaanden. De cantate geeft troost en houvast. Het wijst de weg: dáár, bij God, kun en mag je je troost zoeken."
De intense beleving, emoties en gevoelens van de ontberingen die velen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 moesten doorstaan, in uiterste pogingen het vege lijf te redden klinken erin door, maar ook het houvast dat menigeen – dwars door alle leed, angst, verlies en verdriet heen – vond in de wetenschap dat God tóch alles in Zijn handen heeft, boven het geweld van het verwoestende water staat, dat Zijn trouw nooit zal vergaan en Hij in Christus geschonken heeft dé Redder, waardoor mensen die uit Zíjn liefde leven dit in hun leven door daden van vrede mogen doorgeven.
De inhoud van de Herdenkingscantate wordt gevormd door psalmen – zowel berijmd als onberijmd – en gezangen, die door hun inhoud en door hun plaats die ze in de cantate kregen dit alles op aansprekende wijze vertolken, waarbij de harmonisaties van de muziek de rijke inhoud van de gezongen tekst nog meer laat schitteren. De koorzang wordt afgewisseld door enkele aria's, een orgelsolo en samenzang. Tijdens de uitvoering kunnen de luisteraars de gezongen teksten geheel volgen in het programmaboekje dat ze bij de ingang van de kerk mee naar binnen krijgen, zodat er tijdens het luisteren geen detail verloren hoeft te gaan.

Uitvoerenden

De cantate wordt onder leiding van dirigent Jan Bezuijen uitgevoerd door diverse koorsamenstellingen: groot koor, mannenkoor en kamerkoor; verdere uitvoerenden zijn soliste Marlotte van 't Hoff, organist Johan van Broekhoven en de slagwerkers Cees Boelaars en Jasper Breur. Het kamerkoor wordt gevormd door leerlingen en docenten van CSG Prins Maurits.
De eerste uitvoering van de Herdenkingscantate vindt volgende week donderdag 1 februari plaats in de Hervormde Kerk aan de Bosschietstraat te Stellendam, om 20.30 uur, aansluitend op de herdenkingsplechtigheid die om 18.30 begint in verenigingsgebouw De Rank bij de Hervormde Kerk.
Vervolgens wordt op zaterdag 3 februari, aanvang 20.00 uur, de cantate nogmaals uitgevoerd, in de Hervormde kerk aan de Kerkring te Oude-Tonge. Indien de gezondheid van de componist het toelaat zal dan ook Arie J. Keijzer aanwezig zijn. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Uit de krant