Carola van Oostende, datingcoach voor Goeree-Overflakkee en Zeeland.
Carola van Oostende, datingcoach voor Goeree-Overflakkee en Zeeland.

UniekDating geeft mensen met beperking zicht op een relatie

Algemeen 1.874 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Iemand om samen mee te fietsen of een filmpje te kijken. Of een relatie mee te beginnen. Hoe vind je een geschikte date, iemand met wie je je leven zou willen delen of zomaar een vriendschap? Voor veel mensen valt dat nog niet mee. Zeker niet als er een vorm van autisme of een licht verstandelijke handicap in het geding is. Maar er is voor deze doelgroep een betrokken, betrouwbare en deskundige partner: relatiebemiddelingsbureau UniekDating.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

UniekDating is een landelijke organisatie, ooit in Drenthe opgericht onder de vleugels van Stichting MEE, maar later verzelfstandigd. Vanuit Groningen is UniekDating als een olievlek over Nederland verspreid. In tal van regio's zijn datingcoaches actief die de match begeleiden. Sinds vorig jaar is er een coach op Goeree-Overflakkee: Carola van Oostende. Ze is ook actief binnen de provincie Zeeland.

Carola, die werkt bij Sjaloom Zorg, kwam met UniekDating in aanraking toen een van haar cliënten aangaf graag een vriendje te willen. Een reguliere datingsite is voor mensen met autisme of een licht verstandelijke handicap niet dé manier. Daarom ging Carola zoeken. Ze vond UniekDating en zag dat de dichtstbijzijnde datingcoach in Rotterdam te vinden was. Er kwam een match tot stand. "Via de datingcoach van UniekDating heeft mijn cliënt een tijd een vriendje gehad. Ik heb haar vanuit mijn werk begeleid", vertelt Carola.

Ook op Goeree-Overflakkee

"Een gaaf initiatief. Ik dacht: we moeten op Goeree-Overflakkee ook een datingcoach hebben." Dat werd ze zelf. Meerdere mensen hebben zich inmiddels aangemeld bij UniekDating. Het zijn tot nu toe uitsluitend mannen die een relatie zoeken via het bemiddelingsbureau. Vrouwen uit de regio hebben zich nog niet aangemeld. Volgens Carola heeft de geringe belangstelling in de eerste plaats te maken met onbekendheid. Ze wil UniekDating meer onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld via dit artikel, maar ook via het bezoeken van instellingen voor mensen met een beperking en misschien een feestelijke dag in samenwerking met het Albeda College. Verder roept ze Flakkeese vrouwen die op zoek zijn naar een relatie op om zich aan te melden.

Wie zich aanmeldt – dat kan via www.uniekdating.nl – krijgt een intakegesprek met de datingcoach. Het vervolg is een profiel op de site met een leuke foto en de ontvangst van inloggegevens. Die geven toegang tot de profielen en foto's van anderen die via UniekDating op zoek zijn naar een relatie of vriendschap. Contact komt tot stand na het klikken op de interesseknop: een hartje. Vervolgens begeleidt de datingcoach de eerste afspraak.

"Begeleiding is belangrijk voor deze doelgroep", zegt Carola. "Zeker in de beginfase. Op deze manier geef je mensen met een beperking de kans om een relatie te beginnen. Dat is een verrijking van je leven. Bedenk dat 85 procent van de doelgroep geen vrienden of relatie heeft en dus altijd alleen is. Via UniekDating kan dat veranderen. Er zijn in heel Nederland al veel goede ervaringen opgedaan; echte succesverhalen."

Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De kosten bedragen 12,95 euro per maand. Meer informatie: www.uniekdating.nl. Wie vragen heeft, kan deze mailen naar uniekdatingcarola@gmail.com of info@uniekdating.nl.

Uit de krant