Team Research Cardiologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Team Research Cardiologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

‘Van Weel-Bethesda levert waardevolle bijdrage aan internationale studie’

Algemeen 573 keer gelezen

DIRKSLAND - Recent werd de internationale CLEAR-studie afgerond, een onderzoek naar medicijnen voor het verlaghen van cholesterol. Hieraan hebben verschillende patiënten van de afdeling Cardiologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis deelgenomen. 

“Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is betrokken bij verschillende medisch-wetenschappelijke onderzoeken”, aldus CuraMare. “Hierbij streven we ernaar om continu te zoeken naar meer kennis over verschillende ziekten en behandelingen. Wetenschappelijk onderzoek is namelijk van groot belang om de meest optimale zorg te kunnen bieden en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Een mooi voorbeeld hiervan is de recent afgeronde internationale ‘CLEAR studie’.”

“Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan”, aldus CuraMare in een toelichting over het onderzoek. “Door verschillende omstandigheden kan dit uit balans raken en bestaat de kans dat de bloedvaten langzaam dichtslibben en het bloed moeilijker door de vaten stroomt. Om cholesterol te verlagen, worden vaak statinen voorgeschreven, maar niet iedereen kan dit cholesterolverlagende medicijn goed verdragen. Uit de CLEAR studie is gebleken dat patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten en statine-intolerantie minder kans hebben om een hartaanval te krijgen als ze bempedoïne zuur gebruiken. Dit middel blijkt net als de statinen cholesterolverlagend te werken en zou daarmee een uitkomst kunnen zijn voor hoog risico patiënten.” 

Het onderzoeksteam van de afdeling Cardiologie is volgens de zorgorganisatie blij dat zij door dit onderzoek een bijdrage heeft kunnen leveren aan de kennis over hart- en vaatziekten, met dank aan de patiënten die hebben deelgenomen. CuraMare benadrukt dat het middel momenteel nog niet kan worden voorgeschreven.

Uit de krant