Afbeelding

Drie jubilarissen bij EHBO E.P.U. Sommelsdijk

Algemeen 551 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Vrijwel elk jaar is het wel raak bij de EHBO-vereniging in Sommelsdijk. En ook nu kan het niet ontbreken. De vereniging heeft maar liefst drie jubilarissen in het zonnetje gezet.

Door Sam Fish

Dat speciale moment vindt altijd plaats tijdens de jaarvergadering. “Dat is een mooi moment, want dan zijn de meeste leden aanwezig,” laat secretaris Ineke van Gent weten. “Dit jaar hebben we drie jubilarissen bij onze vereniging. Twee personen zitten 25 jaar bij de EHBO en één zelfs al 40 jaar. Helaas was die laatste deze dag verhinderd.”

Speciaal voor deze mensen kwam Paul Hokke van EHBO Nederland naar Sommelsdijk. In het Rode Kruis gebouw oefent de vereniging altijd en daar houden ze ook hun jaarvergadering. Een mooie locatie dus om de vrijwilligers te feliciteren.

Jolanda Vogelaar 

De eerste jubilaris is Jolanda Vogelaar. Zij zit inmiddels 25 jaar bij de EHBO en krijgt daarom een zilveren speld voor haar inzet. “Ik vond vooral het medische aspect heel interessant,” vertelt ze. “Met kleine kinderen thuis vond ik het handig om een EHBO-diploma te hebben en tegenwoordig heb ik hem ook nodig voor mijn werk. Ik vind het heel prettig om die kennis op zak te hebben als het nodig is.”

En het bleek al snel hard nodig. De eerste persoon die ze hielp was haar eigen man. “Dat was schrikken, maar wat was ik op dat moment blij met mijn kennis. Je doet dit om mensen te kunnen helpen en dat voelt ook heel goed,” aldus Jolanda.

Rineke Verheij-Goudzwaard 

De andere vrijwilliger met een zilveren speldje is Rineke Verheij-Goudzwaard. “Mijn tante heeft me geënthousiasmeerd om bij de EHBO te gaan,” laat ze weten. “Als kind mocht ik soms met haar mee als ze ergens Lotus was. Ik mocht dan meekijken en zelfs meedoen, dat was echt heel erg leuk. Daarnaast werk ik zelf op een basisschool en dan is het ook wel handig om de kennis op zak te hebben.”

Een Lotus is iemand die voor slachtoffer speelt. Die persoon krijgt dan ook verwondingen aangebracht op het lichaam die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Op deze manier leren EHBO-vrijwilligers om verwondingen te herkennen en wat ze ermee moeten doen.

Truke van de Kamer 

Helaas was tijdens de jaarvergadering één persoon niet aanwezig, dat was Truke van de Kamer. Zij is al veertig jaar lid van de EHBO vereniging en krijgt daarmee een gouden speld. Haar tijd bij de EHBO startte tijdens het eerste jaar van haar studie.

“Mijn docent Anatomie vroeg aan een paar studenten of we geen EHBO-cursus wilden volgen. En de rest is geschiedenis,” vertelt ze. “EHBO’er zijn is voor mij een uiting om te laten merken dat ik naar mijn medemens wil en durf om te kijken.”

Word ook lid 

De EHBO zoekt altijd extra mensen die vrijwilliger willen worden. Niet alleen kun je zo de mensen in je omgeving helpen op momenten dat het echt telt. Je helpt dan ook bij evenementen zoals bijvoorbeeld de Omloop of Flakkeese Dagen. Wil je ook je EHBO-diploma halen en mensen helpen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar ehbosommelsdijk@mail.com.

Uit de krant