Afbeelding

Toch krans Gay op Flakkee in Nieuwe-Tonge, bestuur oranjevereniging legt taak neer

Algemeen 1.303 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - De stichting Gay op Flakkee mag tijdens Dodenherdenking toch een krans leggen in Nieuwe-Tonge. Oranjevereniging Ring van Oranje heeft haar taak als organiserende partij neergelegd, die taak wordt nu overgenomen door de gemeente.

De commotie ontstond nadat het Algemeen Dagblad werd getipt over de reactie van het bestuur van de oranjevereniging op de vraag van Gay op Flakkee of zij ook een krans mochten leggen. Die besloot om hiervoor te bedanken. Ook de gemeente ging zich bij monde van burgemeester Ada Grootenboer met de kwestie bemoeien. Dinsdag lieten het bestuur van de oranjevereniging vervolgens weten de organisatie van Dodenherdenking in Nieuwe-Tonge neer te leggen. “We betreuren zeer hoe alles verlopen is en bieden onze excuses aan een ieder die zich hierin gekwetst voelt. Dit is nooit de bedoeling geweest. Over Koningsdag gaan we nog nadenken.”

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een uitgebreid statement op de website gepubliceerd. De gemeente laat weten het belangrijk te vinden om met elkaar op 4 mei stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties. “Met elkaar, niemand uitgezonderd of uitgesloten. Stichting Gay op Flakkee is daarbij uiteraard van harte welkom om een krans of bloemstuk te leggen. Daarmee wordt ook bewust een groep slachtoffers herdacht waar lang over gezwegen is: de vervolgde homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

De gemeente vervolgt in haar statement: “De afgelopen dagen ontstond onrust over de herdenking in Nieuwe-Tonge en stichting Gay op Flakkee, die geen krans of bloemstuk mocht leggen. De gemeente betreurt de commotie en vindt dat dit de aandacht afleidt van het doel van Dodenherdenking. Ring van Oranje, de organiserende vereniging in Nieuwe-Tonge, voelt zich door de ontstane situatie genoodzaakt om de organisatie van de herdenking neer te leggen. Daarom heeft de gemeente besloten de organisatie van de herdenking op zich te nemen.”

“De komende weken vindt overleg plaats met onder andere de Dorpsraad en Ring van Oranje over de herdenking van dit jaar. Uitgangspunt hierbij is dat er een waardige en respectvolle herdenking komt voor iedereen”, aldus de gemeente. “Als burgemeester ben ik trots op de veelkleurigheid van onze gemeente en vind ik het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan”, zo benadrukt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “De ontstane situatie is heel verdrietig. Dit kent alleen maar verliezers.”

Uit de krant