(Foto: Equipage de Delft).
(Foto: Equipage de Delft).

Historische mariniers komen naar Ouddorp

Algemeen 496 keer gelezen

OUDDORP – Bij het Blaeuwe Huus in Ouddorp strijken zaterdag 1 oktober negentiende-eeuwse mariniers neer. Het ‘Campement der Marine’ is er van 10.00 tot 16.00 uur.

Equipage De Delft uit Hellevoetsluis verbeeldt de Nederlandse marine en het Corps Mariniers uit de jaren 1801-1810. Het is een soort terugkeer, want in 1801 en 1802 waren er mariniers uit Hellevoetsluis gelegerd in Ouddorp om de voorkomen dat de Engelsen Goeree-Overflakkee zouden aanvallen.

Eind maart 1801 deden de Engelsen daadwerkelijk een poging om op Goeree te landen, maar die poging was niet succesvol. Nadat enkele sloepen door Nederlands geschut tot zinken waren gebracht, trokken de Engelsen zich terug aan boord van hun schepen en zeilden ze weg.

Op 1 oktober draait het in het ‘Campement’ vooral om scheepsambachten en het Corps Mariniers, zoals blokken maken, zeilen maken en koken op een houtvuur, naast het kampleven. Het is een kampement in vredestijd, dus er zijn geen vuurwapens. Wel staat er een exercitie voor kinderen op het programma. Wie meedoet kan zich dus even marinier anno 1801 voelen.

De entree tot het ‘Campement der Marine’ in Ouddorp is gratis.

Statendam

Dit is een onderdeel van het eilandelijke programma in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het tweede onderdeel is op 16 november. Dit is een lezing van Jan Lokker, expert op het gebied van historische geografische kaarten, over de aanleg van de Statendam in 1751. Plaats van handeling is het Haegse Huus in Stellendam.

(Foto: Equipage de Delft).
(Foto: Equipage de Delft).

Uit de krant