De gezellig ingerichte ruimte van de Voorste Vloer (Foto: Adri van der Laan).
De gezellig ingerichte ruimte van de Voorste Vloer (Foto: Adri van der Laan).

Inloophuis De Voorste Vloer: een verlengstuk van thuis

Algemeen 1.158 keer gelezen

MELISSANT – Inloophuis De Voorste Vloer is na een relatief korte voorbereidingstijd van start gegaan en maakt onderdeel uit van Stichting Nollestee. Iedereen is er welkom “die behoefte heeft aan een sociale omgeving”, aldus de initiatiefnemers.

Door Adri van der Laan

De Nollestee in Melissant geniet al geruime tijd bekendheid door de plaats die ze bieden aan mensen die om verschillende redenen hulp nodig hebben. Zo wordt op Zorgkwekerij De Nollestee ruimte geboden voor dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op de kwekerij kunnen ze hun talenten ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Enkele jaren geleden is binnen de Nollestee Zorgtuin De Nollehof toegevoegd. Hier wordt eveneens onder professionele begeleiding een dagstructuur en aandacht geboden aan mensen met beginnende dementie, mensen die een beroerte of een niet aangeboren hersenafwijking hebben of door somatische klachten niet goed kunnen functioneren.

Kortgeleden is er een nieuwe ‘tak’ aan De Nollestee toegevoegd: Inloophuis De Voorste Vloer. Cor Joppe, directeur van De Nollestee, legt uit dat hij en Hannie Grinwis samen met de gemeente Goeree-Overflakkee het initiatief hebben genomen voor dit inloophuis. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om deel te nemen aan projecten waarbij mensen geholpen worden die om verschillende redenen nog niet voor reguliere zorg in aanmerking komen. Vanuit de gemeente werd gevraagd of Stichting Nollestee een inloophuis voor deze doelgroep op wilde zetten.

Cor Joppe geeft aan dat hij met zijn team hier goed over heeft nagedacht. “We kwamen uit een heftige periode naar aanleiding van corona en hebben onze mogelijkheden goed bekeken. Toen we vonden dat het mogelijk was om een dergelijk inloophuis te realiseren, hebben we er meteen ‘een klap op gegeven’ en zijn we aan het werk gegaan”. Het voorste deel van de landbouwschuur was nog niet in gebruik en dat zou een ideale plaats zijn voor het inloophuis. De naam De Voorste Vloer komt hier ook vandaan. Er brak vervolgens een periode van ruim een half jaar aan, waarin er veel werk moest worden verricht. “Dankzij de medewerking van verschillende aannemers uit de regio, die het werk even tussendoor moesten doen, is er in korte tijd een mooie ruimte gecreëerd in de voormalige landbouwschuur”. Er is alle ruimte om mensen te ontvangen in een rustige omgeving. Het hart van De Voorste Vloer is de ‘Tielemankeuken’, die straks een belangrijke rol heeft in het inloophuis. “De gemeente subsidieert het project en men kijkt per jaar of de subsidie wordt voortgezet”, aldus Cor.

Iedereen welkom

De aanwezige twee professionele begeleiders, Joke en Mariëlle, vertellen graag iets over De Voorste Vloer, waar iedereen welkom is op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 15.30 uur. Hoewel iedereen binnen kan lopen, is het project gericht op zelfstandig wonende mensen van alle leeftijden die te maken hebben met geheugenproblematiek, of mensen die eenzaam zijn. Ook mantelzorgers zijn welkom als ze eens even willen praten over de problemen of zorgen die ze tegenkomen. Voor hen worden er mantelzorgbijeenkomsten georganiseerd. Verder biedt men een luisterend oor voor mensen die kampen met een burn-out of men verleent respijtzorg voor mensen, waar de mantelzorger ontlast kan worden, of in gevallen waar men wacht op bijvoorbeeld opnamen in verzorgings- of verpleeghuis. “Je moet het inloophuis zien als een verlengstuk van thuis”. De ruimte is daarom heel huiselijk ingericht, met alle gelegenheid om dat te lezen, spelletjes te doen of ‘gewoon’ eens een goed gesprek aan te gaan. Natuurlijk kan er ook een rondje in de tuin gedaan worden of een stukje gefietst met de duo-fiets. Bezoekers maken niet alleen gebruik van de activiteiten en ondersteuning, maar worden zoveel mogelijk actief betrokken bij het geheel. Eigen initiatieven, ideeën en kennis worden zeer gewaardeerd. Het zorgteam inventariseert ideeën en vragen en regisseert de activiteiten. De mate van betrokkenheid is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur, maar of een bezoeker anderen welkom heet, koffiezetten, aardappelen schilt, een lezing over zijn of haar werk geeft of de zanggroep leidt: het werkt altijd bindend en versterkend.

Tijdens ons gesprek ontmoeten we twee gasten: Jannie en Kees. Ze doen een spelletje rummikub. Ze hebben het prima naar hun zin. Kees staat op de wachtlijst voor permanente zorg en Jannie woont alleen. Tijdens de open dag van De Voorste Vloer was ze met haar dochter op bezoek en ze was direct enthousiast. Zó enthousiast dat ze er alle drie de dagen aanwezig is. Beiden zijn heel tevreden over hun ervaringen met het inloophuis.

Leerhuis

Binnen De Voorste Vloer is nog een bijzondere afdeling. Dit is een leerhuis waar door jonge vrouwen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) een traject wordt gevolgd om vaardigheden aan te leren die nodig zijn om zich te kunnen bewegen in de maatschappij. Die vaardigheden kunnen bijvoorbeeld zijn hun studie af te ronden in een rustige - prikkelarme - omgeving, maar ook om mee te werken in het inloophuis, waarmee ze hun sociale en praktische vaardigheden kunnen ontwikkelen en opbouwen.

Molenstichting

Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd voor de bezoekers van De Voorste Vloer op de inloopdagen maandag, woensdag en vrijdag. Zo kunnen er op woensdag kaarten gemaakt worden en op vrijdag 19 augustus wordt er een presentatie gehouden van de Molenstichting. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te maken met het inloophuis. De bezoekers kunnen ook zelf ideeën aandragen via een ideeënbus. Ook organisaties of particulieren die iets willen laten zien over hun werk of hobby zijn hierbij van harte welkom.
Een uitgebreide activiteitenkalender is te vinden op de www.nollestee.nl. Hier is ook nog meer info te vinden over De Voorste Vloer.

Vrijwilligers gevraagd

Bij De Voorste Vloer en bij de andere activiteiten van De Nollestee werkt een flink aantal professionals, maar lang niet alle activiteiten kunnen door hen alleen worden gedaan. Ze krijgen hierbij hulp van een aantal vrijwilligers die een aantal uren beschikbaar zijn om een handje te helpen. Vrijwilligers zijn er nog niet genoeg, zeker niet als straks het inloophuis volop ‘in bedrijf’ is. Daarom zou men graag in contact komen met vrijwilligers die enkele uren per week beschikbaar zijn. Vrijwilligers kunnen helpen bij koken, klussen, tuinieren, knutselen, zingen, wandelen of fietsen. Wie dit graag zou willen, kan contact opnemen via www.nollestee.nl of info@nollestee.nl.

Als het goed weer is, kan er natuurlijk ook op het 'terras' een 'bakkie' gedaan worden (Foto: Adri van der Laan).

Uit de krant