Afbeelding

harpconcert

Algemeen 282 keer gelezen

Concert ‘De Kersenboom’ met dertig harpen

MIDDELHARNIS - Het verhaal ‘De Kersenboom’ staat centraal tijdens een concert, dat leerlingen en oud-leerlingen van harpdocente Ghislaine Voorrecht geven op zaterdagmiddag 9 juli. Het concert vindt plaats in de Rabobankzaal van het Diekhuus te Middelharnis. Zelden vertoond: dertig harpen op het podium, waaronder negen pedaalharpen.

‘De Kersenboom’ is geschreven door Angeline Schoor. Zij schrijft reisverhalen, korte verhalen en sprookjes. In het dagelijks leven coacht zij leidinggevenden en teams op het thema leiderschap. In haar aanpak spelen muziek en taal een belangrijke rol.
Het verhaal gaat als volgt. De kersenboom in een weiland is een grote aanwinst voor de bewoners van een vallei. Vele decennia spelen kinderen rond de boom, herders rusten tegen de stam uit, jonge geliefden zitten innig naast elkaar op een bankje bij de boom. Generaties van valleibewoners komen en gaan en maken de kersenboom deelgenoot van hun bestaan. Totdat er op een warme zomeravond tijdens het onweer een ramp gebeurt: de kersenboom gaat ten onder. De rest laat zich wellicht raden: van de overblijfselen van de boom wordt een… harp gemaakt.

Schrijfster Angeline Schoor vertelt het verhaal tijdens het concert. Harpleerlingen van het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee spelen de muziek erbij. Bovendien bespelen negen oud-leerlingen de pedaalharp.
Het openingsstuk is ‘Le temps des cerises’ van Antoine Renard (1868). Pedaalharpen en folkharpen zijn dan samen te horen. Het pedaalharpensemble voert ook apart stukken uit. Deze zijn speciaal voor dit instrument geschreven, zoals ‘Danse des femmes’ van Gretry (uit ‘la Caravane du Caire’). Ook spelen de pedaalharpisten ‘Oblivion’ van Astor Piazzola naar een arrangement van Ghislaine Voorrecht.

De spelers van de folkharp brengen onder anderen ‘Canon’ van Pachelbel ten gehore. De aandoenlijke compositie ‘Falling leaves’, geschreven door Ruth Inglefield, zal zeker tot ieders verbeelding spreken.
Het concert begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren is noodzakelijk via de e-mail: harpconcertdiekhuus@gmail.com.

Uit de krant