Afbeelding

DriveXperience zorgt voor bewustwording bij jongeren

Algemeen 200 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Piepende banden voor de brandweerkazerne aan de Olympiaweg. Een auto maakt een flinke noodstop en komt een aantal meter verderop tot stilstand. 

In tegenstelling tot het echte leven was het nu ook de bedoeling dat het zo zou gaan. Op zaterdag 4 juni namen verschillende jongeren namelijk deel aan de DriveXperience. De organisatie daarvan is door het hele land actief en werkt voor verschillende opdrachtgevers. Op het eiland is dat de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee. Hierin zitten diverse partijen, waaronder de gemeente. De bedoeling van de dag is voornamelijk bewustwording bij jongeren, legt Danny van Oss van DriveXperience uit. Want deze dag zijn jonge bestuurders (tot en met 24 jaar) welkom om aan hun rijstijl te werken en meer inzicht te krijgen over risico’s in het verkeer.

Van Oss: “Dat is waardevol. Want wanneer krijg je in het dagelijkse leven feedback op je rijgedrag? Eigenlijk niet, tenzij je brokken maakt. Vandaag krijgen ze feedback van mede-jongeren en een ervaren instructeur. Als jongeren elkaar van tips voorzien, werkt dat beter dan volwassenen met een zwaaiend vingertje.’’ De dag past ook goed in het kader van ‘een punt van nul’; de wens en het streven om het aantal verkeersdoden naar nul bij te stellen.

Glad wegdek

De dag bestaat uit drie modules, waarbij de jongeren in twee groepen verdeeld zijn. Terwijl de ene groep een rondrit over het eiland maakt (en elkaar feedback geeft), oefent de andere met het maken van een noodstop. Daarna voeren ze het gesprek over alcohol en drugs in het verkeer. “Deze dag stond eerst gepland op 6 november vorig jaar, maar toen kon het door de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Toen hadden zich 37 deelnemers aangemeld. Uiteindelijk zijn er nu 22 jongeren, want verschillende konden inmiddels niet meer door bijvoorbeeld studie of bijbaantje.’’

De dag wordt al zo’n jaar of tien georganiseerd op het eiland, al kon het niet ieder jaar doorgang vinden. Lachend: “Kijk, leren rijden hoeven ze niet meer. Maar als je net je rijbewijs hebt, ben je over het algemeen nog van minder dingen bewust. Je remafstand bijvoorbeeld. Daarvoor is de slipbaan, die een glad wegdek nabootst. Als je in een auto zit voel je misschien het verschil tussen 30 en 40 kilometer per uur niet. Maar als je een noodstop maakt en dan de remweg bekijkt, blijkt het behoorlijk uit te maken.’’ Tijdens het rondrijden worden de jongeren aangemoedigd om niet opeens netter te gaan rijden, maar hun eigen rijstijl te laten zien. Grinnikend: “Tenzij ze natuurlijk links de rotonde op willen, er zijn grenzen.’’

Voorbeeld

De brandweer opende de dag, die van 9.00 tot 16.00 uur duurt. “Heel fijn dat zij wilden meewerken, naast dat we hier de baan mochten neerleggen kunnen we ook gebruik maken van de kazerne voor de groepsdiscussie. Ook garage Van Mossel krijgt lovende woorden vanuit DriveXperience. “Van hen mochten we drie auto’s lenen om de jongeren in te laten oefenen. Wat dat betreft is het een voorbeeldbedrijf. Uiteindelijk heeft iedereen er belang bij dat mensen veilig aan het verkeer deelnemen.’’ (Tekst en foto Erwin Guijt)

Uit de krant