Logo eilandennieuws.nl

Choral Evensong in Dirksland en Zierikzee

DIRKSLAND - Zaterdagmiddag 14 mei kunnen luisteraars in de Hervormde kerk van Dirksland een uur lang genieten van prachtige Engelse kerkmuziek. De sobere oude kerk zal gevuld worden met klanken van muziek die in de achterliggende eeuwen speciaal gecomponeerd is voor de Evensongtraditie. Op het programma voor dit concert van COV Laudando staan onder andere bekende hymns, psalmen, een Magnificat en Nunc Dimittis van Christopher Wood en het prachtige verstilde ‘Lord, let me know mine end’ van Greene. Ds. Jan de Visser, predikant van de Exoduskerk in Sommelsdijk vervult de functie van liturg. Het is ruim twee jaar geleden dat COV Laudando, zoals altijd onder leiding van Rinus Verhage, op Goeree-Overflakkee een concert gaf. Het feit dat dit nu weer zonder restricties kan, maakt het extra bijzonder.

Evensongtraditie

Het dagelijks zingen van een Evensong behoort al eeuwen tot de vaste taken van veel Engelse koren die verbonden zijn aan een kerk, kathedraal of college. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel componisten zich hebben toegelegd op het schrijven van muziek die in deze Choral Evensongs kan worden gezongen. De liturgie van een Choral Evensong is al eeuwenlang dezelfde en staat als een huis met haar Psalmen, twee schriftlezingen uit het Oude en Nieuwe Testament, gevolgd door de lofzang van Maria en de lofzang van Simeon. Er is voor deze middag een gevarieerd programma samengesteld van muziek door de eeuwen heen, afgewisseld met een aantal orgelsoli door organist Arjen Leistra, stadsorganist van Schiedam. Voor bezoekers is er ook gelegenheid om te zingen, want er staan een aantal coupletten voor samenzang op het programma.

Gasthuiskerk Zierikzee

Vrijdagavond 20 mei wordt de Evensong in de Gasthuiskerk in Zierikzee nogmaals uitgevoerd. Ditmaal zullen de lezingen en gezongen gebeden door ds. Leon de Borst, predikant van de Gasthuiskerk worden verzorgd. Het programma is verder ongewijzigd.

De Evensong in Dirksland is zaterdag 14 mei om 16.30 uur. De Evensong in Zierikzee vindt plaats op vrijdag 20 mei om 20.00 uur. De Evensong duurt een ruim uur, dus is bij uitstek geschikt om ook jongere kinderen dit concert mee te laten beleven. De toegang voor deze concerten is vrij. Een vrijwillige financiële bijdrage bij de uitgang wordt erg op prijs gesteld. 

Meer berichten