Het organisatieteam van OBF 2022 in Dorpstienden (Foto: Louise Poortvliet).
Het organisatieteam van OBF 2022 in Dorpstienden (Foto: Louise Poortvliet).

Ouddorps BierFestival trekt massale belangstelling

Algemeen 1.294 keer gelezen

OUDDORP - Voor initiatiefnemers Arjan van der Bok en Marijn Nap van Stichting GIST (Goerees Initiatief tot Saamhorigheid en Tijdverdrijf) en hun ondersteunend team, was het Ouddorps Bierfestival (OBF) afgelopen zaterdag de gewenste droom die in vervulling ging. 

Na drie jaar online versies was er nu weer de gelegenheid voor de festivalbezoekers - met een passie voor bier - deze happening in 2022 in Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp live mee te maken. De animo was heel groot. Van Belgische gasten, toeristen en eilanders tot talrijke belangstellenden uit de regio en zelfs uit andere delen van het land. Zij lieten zich dit feestje niet ontnemen. Zelfs een fractieleider van een van de politieke partijen in de gemeenteraad was naar het festival afgereisd. “Ik ben een echte bierliefhebber”, gaf hij aan. 

Nieuwe bierstijlen
“De sfeer zit er goed in. Ouderwetse gezelligheid. Een leuke ambiance.” Dat waren enkele spontane reacties al aan het eind van de middag van bezoekers, deelnemende brouwers en ook, niet in de laatste plaats, van de organisatie. Lekker bijkletsen onder het genot van uitgekozen biersoorten. “Op ons eiland heb je zo’n evenement niet. Dit moet je koesteren”, stelt een groep jongeren. “Genieten van een smakelijke hap. Kennisnemen van nieuw ontwikkelde bierstijlen, smaken proeven en beleven en informatieve vragen stellen. Het kan allemaal hier. Leuk toch.”

Het is in de drukte even zoeken naar één van de initiatiefnemers. Maar eenmaal gevonden, maakt Marijn Nap graag even tijd vrij om in één van de nevenzalen zijn blijdschap te verwoorden over het succes van het festival 2022. “De zes deelnemende brouwerijen, Solaes Brouwerij, Kaapse Brouwers, Klein Duimpje, Rott, Brewery Eleven en Brouwerij ’t Meuleneind, hebben al positieve signalen afgegeven. Dat geldt ook voor de lokale Keurslager Floresteijn uit Ouddorp en Jan de Visman uit Middelharnis. Ondersteuning met een hartige hap wordt gewaardeerd door de bezoekers.” 

Kwalitatief
“Ja, er is ingezet op een kwalitatief hoogstaand festival. Aankleding en verlichting, alles moet in harmonie zijn. Als je dan ziet dat gezinnetjes aanwezig zijn, of vaders/moeders met een zoon of dochter, dan geeft dat aan dat men deze bijeenkomst als een happening beschouwt waar, en het is een herhaling, de gemoedelijke ongedwongen sfeer extra wordt gewaardeerd.” Met het OBF-glas en muntjes in de hand lopen de bierliefhebbers langs de stands. De brouwers presenteren enthousiast diverse bieren, met gedurfde recepten, uit hun eigen assortiment. Er valt dus best wat te kiezen. Variaties in smaakvormen, van zoet tot bitter, van licht tot donker. Uiteraard met verschillen in alcoholpercentages. Maar een alcoholvrij biertje gaat er ook goed in. Tevredenheid alom. Wie weet kan het festival in 2023 zelfs worden uitgebreid, klonk het voorzichtig. (Door Jaap Ruizeveld)

Uit de krant