Tea Both-Verhoeven is momenteel nog wethouder voor het CDA (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Tea Both-Verhoeven is momenteel nog wethouder voor het CDA (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Huidig CDA-wethouder Tea Both legt ook raadslidmaatschap neer

Algemeen 1.876 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, heeft Tea Both-Verhoeven meegedeeld dat zij haar ontslag indient als raadslid. Zij staat als nummer 5 op de CDA-lijst. Tot aan de installatie van de leden van het nieuwe college blijft nog wel wethouder met o.a. de portefeuilles Openbare Werken, Innovatie, Economie, Landbouw en Visserij. 

Door Jaap Ruizeveld

Tea Both stelt als toelichting op haar besluit dat haar partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 een beroep op haar deed een verkiesbare plaats in te nemen. Zij heeft over dat verzoek lang getwijfeld maar er toch gehoor aan gegeven. De twijfel werd vooral ingegeven door het feit dat de ervaring leert dat raadslid zijn na een periode van wethouderschap lastig is. Het feit dat het moeilijk was om vrouwen bereid te vinden een verkiesbare plaats in te nemen, gaf voor haar de doorslag om toch met het verzoek in te stemmen.

Nieuw besluit

“Toch kom ik enkele weken na de installatie tot dit besluit. Het biedt ruimte om tot aan de installatie van een nieuw college mij ten volle in te zetten voor onze prachtige gemeente en het geeft mij ook ruimte in het zoeken naar werk na de periode van het wethouderschap”, aldus Tea Both in haar brief. Zij neemt ontslag als CDA-raadslid op het tijdstip dat Liesbeth Keijzer-Westhoeve uit Stellendam (nu op plaats 8 en eerst opvolgende op de kieslijst) deze positie mag innemen. Liesbeth Keijzer - die bij de verkiezingen 200 voorkeurstemmen kreeg - heeft meegedeeld hiertoe bereid te zijn. Dat kan in de raadsvergadering van dinsdag 10 mei worden bekrachtigd, maar daarvoor is - volgens regels van de Kieswet - nog een procedure af te wikkelen. 

Procedure

Het centraal stembureau benadert eerst de in aanmerking komende kandidaat. De benodigde formulieren worden getekend en het stembureau besluit tot benoeming. Deze documenten komen op tafel bij de raadsvergadering waar een commissie de geloofsbrieven onderzoekt en aan de raad adviseert om het lid tot de raad toe te laten. Wordt dit advies overgenomen dan kan, bij het CDA, de beëdiging van het lid plaatsvinden. Keijzer maakt dan voor haar partij een rentree in de volksvertegenwoordiging, na haar afscheid eind maart.

Raad van 10 mei

Gelijktijdig wordt deze procedure ook afgerond voor de partij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee. Na het overlijden van fractievoorzitter/raadslid Johan de Vos is er een vacature ontstaan op de kieslijst van VKGO. Henk van der Meer uit Ouddorp komt als eerstvolgende op de lijst in aanmerking om het raadslidmaatschap voor zijn fractie te mogen innemen. Hij is door het centraal stembureau benaderd of hij bereid is deze plaats te willen innemen, daarop is positief geantwoord en na afwikkeling van de documenten (zoals beschreven) zal ook hij in de raad van 10 mei de commissie de geloofsbrieven onderzoeken en de raad adviseren tot toelating. Gevolgd dan door de beëdiging. Ook hier geldt een rentree, maar dan in de VKGO-raadsfractie. Van der Meer nam na de verkiezingen eind maart (tijdelijk) afscheid van de eilandelijke volksvertegenwoordiging. 

Uit de krant