Afbeelding

Stichting OZO met goederen naar Oekraïne

Algemeen 514 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Veel hulpverleningsorganisaties en particulieren hebben in de afgelopen week vrachten afgeladen met hulpgoederen richting Oekraïne getransporteerd. Ook Stichting OZO (Onderling Zorg Oekraïne) heeft onlangs een hulptransport richting hun werkterrein in het westelijk deel van Oekraïne, pal over de grens met het Hongarije, verzorgd. De drie bestuursleden die met de goederen waren afgereisd, vertellen iets over hun belevenissen en de hulpgoederen die konden worden afgeleverd.

Door Adri van der Laan

Stichting OZO heeft, wat de hulpverlening betreft, een wat andere focus dan de meeste hulporganisaties. Dit komt omdat deze stichting al zo’n tweeëntwintig jaar actief is in Nagydobrony in West-Karpaten. Hier heeft de stichting een bejaardenhuis -Rehoboth- gebouwd, waar ongeveer dertig heel arme bejaarden onderdak hebben gekregen. De zorg van Stichting OZO is dus allereerst het bejaardenhuis en daarnaast wordt ook via de kerken regelmatig voedselpakketten bezorgd bij de armste gezinnen in het werkgebied. Ook wordt een project onder heel arme kinderen gesteund en eveneens wordt er ondersteuning gegeven aan een polikliniek in het dorp en nog wat andere projecten. Voor het werk van de Stichting OZO is het heel belangrijk dat ook tijdens de oorlog de projecten, ondanks de armoede en de schaarste van levensmiddelen en medicijnen, ‘gewoon’ doorgang kunnen vinden.

Veel donaties

Voordat er een transport kon worden uitgevoerd, werden er eerst goederen ingezameld. Men heeft veel artikelen gekregen van particulieren en bedrijven en daarnaast zijn er heel veel financiële donaties gedaan. “De giften blijven nog steeds binnenkomen en daar zijn we heel dankbaar voor want met het geld kunnen wij hier gericht levensmiddelen en andere zaken kopen waaraan momenteel grote behoefte is in ons werkgebied”, aldus de penningmeester.

Van het geld kon men drie generatoren aanschaffen en heel veel houdbare levensmiddelen. Verder heeft men ook schenkingen gekregen van verpleegmiddelen en medicijnen van onder meer CuraMare.

Op donderdag 10 maart was de bus en de OZO-kar vol - niet alles kon mee maar dat zal bij een volgend transport worden vervoerd. In totaal vervoerde men 2.550 kg blikken voedsel; drie aggregaten van 220 en 380 volt, medische materialen en schoonmaakmiddelen. Het vervoer werd ook deze keer weer gesponsord door Kees Sperling van De Branding uit Ouddorp en autoverhuurder Piet Vogelaar Business Rent uit Goes. Aan het transport namen drie bestuursleden deel: Albert van Holten, Herman van Wezel en Michel Koppenaal.

De grens over

De ruim 1800 kilometer lange reis verliep heel voorspoedig. Doorgaans is de grensovergang tussen Hongarije en Oekraïne een langdurig gebeuren. Maar deze keer ging het heel vlot. Het viel de mannen op dat er bij de grens een lange rij met bussen vanuit Oekraïne richting het westen gingen. Waarschijnlijk zaten er mensen in die die het land wilden verlaten en naar het westen vluchten. Hoewel er in het gebied van Stichting OZO op dat moment geen directe oorlogsdreiging is, viel het de mannen op dat de straten in de regio vrijwel leeg waren. “Het was er angstig stil”. Bij aankomst in het dorp bleek dat er heel veel mensen uit Nagydobrony vertrokken zijn naar Hongarije. Alleen de allerarmsten zijn overgebleven. “Aan de andere kant zagen we toch ook weer mensen die waren teruggekeerd. Want de schrik van het begin was wat gezakt en er werd weer wat gewerkt in de tuinen”. Verder is ook het plaatselijke hotel overvol. Veel rijke mensen uit Kiev zijn hier naartoe gekomen en logeren in dat hotel. Zij hebben geld om dit te betalen. De armen blijven achter in oorlogsgebied.

In Rehoboth -het bejaardenhuis- verblijft ook een aantal vluchtelingen. Ze blijven een paar dagen om op adem te komen en vervolgen dan hun reis weer. Er logeerde ook voor korte tijd een oude vrouw met haar zoon. De vrouw ligt nu in het ziekenhuis, maar als de vrouw definitief in Rehoboth komt wonen dan moet de zoon naar het front.
De spanning was ook te merken aan de dorpswachten die vooral ’s avonds en ‘s nachts patrouilleren op straat. “Wij werden zaterdagavond ook aangehouden. Ze moesten alles van ons weten. Bij onraad wordt de politie ingeschakeld. Over het algemeen zijn de bewoners van Nagydobrony verdrietig en gespannen” door de ontstane oorlogssituatie.

Verder is ook een luchtalarm App die als het nodig is een luchtalarm afgeeft voor heel het Kapratengebied. “Dit geeft wel wat irritatie want er is veel vals alarm. Velen hebben de app dan ook weer verwijderd”. De bewoners hopen dat de Russen niet over de Karpaten heen zullen komen, maar zeker is dit natuurlijk niet.

Op zaterdag werd bus en kar gelost. Het meegebrachte voedsel voor Rehoboth wordt opgeslagen en gebruikt in geval van nood. Momenteel zijn er nog aardappelen genoeg en de mensen van OZO in Oekraïne hebben van tevoren extra rijst en bloem gekocht.

De meegebrachte aggregaten werden in dankbaarheid ontvangen. Deze zijn in deze tijd goud waard want de stroom valt regelmatig uit en elektriciteit kan niet gemist worden bij het koken, de verlichting en de waterpomp. Het is wel lastig om voldoende brandstof voor de apparaten te hebben want men mag maar 20 liter per keer tanken. Dit geldt natuurlijk ook voor de auto`s en de machines van de Rehoboth boerderij.

Tijdens het korte verblijf in Rehoboth, bleek dat de oorlog ook dichterbij kwam, want in de nacht van zaterdag op zondag werden luchtaanvallen gemeld bij het vliegveld van Ivano-Frankivsk. Dat is 265 km van het verzorgingshuis vandaan. En dat is dichtbij voor een land dat zo groot is als Oekraïne.

Het medisch materiaal was ook heel welkom. Het materiaal werd samen met de arts van de polikliniek en een verpleegkundige van Rehoboth bekeken, gesorteerd en verdeeld over Rehoboth, de polikliniek en ziekenhuizen. De rest gaat naar het front. De burgemeester verzorgt dat vervoer verder het land in.

Vluchtplan

De OZO-bestuursleden hebben veel besproken met de leiding van het werk ter plaatse, Hidi Jenö en Balog Janos. “We hebben ook gekeken naar een vlucht- en noodplan voor als de nood aan de man komt. Je weet niet wat er gaat gebeuren en waar men dan heen moet”. De ontmoeting met de beide mannen en het overige personeel in Oekraïne was heel goed en ze waarderen het dat ze zoveel ondersteuning uit Nederland krijgen.

In Oekraïne is het momenteel zo dat de mannen tussen de 18 en 60 jaar mee moeten vechten. In Nagydobrony ligt een lijst klaar met 800 mannen die opgeroepen kunnen worden als dit nodig is. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals geregistreerde boeren en mannen die een gezin van vier meer kinderen hebben. Ook geestelijken hoeven niet naar het front.

De mensen van OZO hebben een goed transport afgerond. “Maar het was allemaal wel wat onwerkelijk: prachtig weer, het is niet te geloven dat dit land in oorlog is…”, aldus één van de deelnemers.
Stichting OZO houdt in de komende tijd nauw contact met de mensen in Oekraïne en er wordt alweer nagedacht over een volgend transport.

Dank aan sponsoren

Veel dank gaat naar CuraMare. Zij hebben enorm veel gedoneerd. Medicijnen, medische apparatuur en veel verband materiaal. Ook kwamen er pijnstillers van apotheek Haringvliet uit Middelharnis en veel korting van Jumbo Ouddorp (Coen Sperling). En niet te vergeten Kees Sperling (De Branding) die alle brandstof heeft gesponsord en de huur van de bus. Daarnaast bedankt de stichting Piet Vogelaar Business Rent uit Goes. Verder Bostools voor korting op de aggregaten en aan alle mensen die op welke wijze dan ook hebben meegeholpen aan dit transport en aan de vele particulieren die een gift hebben overgemaakt. OZO denkt bijzonder ook aan die kinderen die met allerlei acties (koekjes bakken, legeflessenactie e.d.) hebben meegeholpen. Deze financiële bijdragen maken het mogelijk om het werk van Stichting OZO ook in oorlogstijd te kunnen voortzetten.

Meer info is te vinden via de facebookpagina van OZO en www.stichting-ozo.nl

Uit de krant