Lang niet iedereen ziet de oostelijke randweg bij Middelharnis zitten.
Lang niet iedereen ziet de oostelijke randweg bij Middelharnis zitten.

Haalbaarheidsonderzoek oostelijke randweg gegund aan Roelofs Advies en Ontwerp BV

Algemeen 487 keer gelezen

MIDDELHARNIS - In een brief aan de gemeenteraad heeft het college informatie gegeven over de stand van zaken in het proces tot het houden van een haalbaarheidsonderzoek/scenario 4 van het Verkeerscirculatieplan Middelharnis. Het gaat hier om de aanleg van een oostelijke randweg met kanaalkruising. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Roelofs Advies en Ontwerp BV.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeenteraad stemde in juni 2021 in met het houden van een haalbaarheidsonderzoek dat moet leiden tot een document op basis waarvan de volksvertegenwoordiging een besluit kan nemen over het al dan niet ontwikkelen van een randweg voor de ontsluiting van Middelharnis/Sommelsdijk. De studie dient inzicht te geven in zowel de technische haalbaarheid, de financiële haalbaarheid als de maatschappelijke impact. 

Traject doorlopen

In de afgelopen periode is het aanbestedingstraject doorlopen. Tussentijds (in november 2021) is de raad over de voortgang van het proces ingelicht. Aanvankelijk leidde dit, ondanks een aantal aanpassingen, niet tot een afronding bij geïnteresseerde partijen om in te schrijven. Daarom is in januari 2022 de aanbestedingsleidraad opnieuw gepubliceerd en partijen toegestuurd. “Daarop kwamen twee inschrijvingen binnen, beiden van goede kwaliteit”, meldt het college. Op basis van een zorgvuldige beoordeling is besloten de opdracht te gunnen aan Roelofs Advies en Ontwerp BV, omdat deze inschrijving en dit aanbod het beste aansluit bij de uitvraag en verwachtingen van de gemeente. 

Onder voorwaarden

Zowel de visie als het plan van aanpak hebben ten opzichte van de andere partij het hoogst gescoord. Naar verwachting vergt de doorlooptijd tezamen met het participatietraject ongeveer negen maanden. De opdracht is gegund onder voorwaarde dat de gemeenteraad instemt met het voorstel wat betreft het participatieproces dat uit de aanbestedingsleidraad is gehaald, om te kunnen komen tot een opdracht die past binnen het beschikbare budget. Opgenomen is dat de opdrachtnemer - indien nodig - zijn medewerking zal moeten verlenen aan het participatieproces. In een notitie wordt de raad gevraagd hiervoor de kaders vast te stellen.

Uit de krant