Afbeelding

Eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet verwarmd met waterstof

Algemeen 686 keer gelezen

STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Donderdag stroomde er voor het eerst waterstof naar een woning in het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet. In dit zogenaamde Inspiratiehuis, midden in een woonwijk, kunnen de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet bekijken hoe een woning met waterstof wordt verwarmd. 

“In 2020 hebben we 14 sloopwoningen in Uithoorn verwarmd met waterstof en aangetoond dat het mogelijk is om het bestaande aardgasnet om te bouwen naar waterstof”, vertelt David Peters, CTO van Stedin in een persbericht. “In Stad aan ’t Haringvliet doen we het onderzoek in een tussenwoning waar links en rechts buren wonen. Hiermee laten we zien dat ons gasnet in de praktijk geschikt is om van aardgas naar waterstof over te gaan.”

“Ik ben erg trots op dit project, vooral om hoe er wordt samengewerkt met de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet. Want dat maakt het project Stad Aardgasvrij zo bijzonder, aldus wethouder Tea Both-Verhoeven (Duurzaamheid en Innovatie) van de gemeente Goeree-Overflakkee in hetzelfde persbericht. “Een groep inwoners van Stad onderzocht samen met de gemeente en deskundigen uit het bedrijfsleven hoe hun dorp het beste van het aardgas af kan, en waterstof bleek een goede optie. We produceren veel groene energie op ons eiland, waardoor waterstof hier op een duurzame manier gemaakt kan worden. En we blijven intensief samenwerken met de inwoners van Stad en gaan ze ook vragen om hun stem. Als minimaal 70% uiteindelijk achter het plan staat, gaan we door.”

Lees het uitgebreide verslag van dit speciale moment in Eilanden-Nieuws van vandaag. Nog geen abonnee? Kijk dan zeker even op https://www.eilandennieuws.nl/pagina/Abonnement en regel vandaag nog je abonnement.

Uit de krant