Afbeelding

Team van Binnenwerk plant bomen bij Oude-Tonge

Algemeen 649 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onlangs was in deze krant te lezen dat Staatsbosbeheer rond deze tijd zou beginnen met de her- en aanplant van duizenden bomen in het Zuiderlandse bos en het bos De Groote Kreek, beiden nabij Oude-Tonge. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en de klus wordt geklaard door een team van Binnenwerk. 

Door Mirjam Terhoeve

Binnenwerk is een organisatie die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Zij werken meestal in teams van zo’n tien personen. Tot enkele jaren geleden zaten deze mensen thuis en nu hebben ze een volwaardige functie, die hen bovendien veel waardering en voldoening geeft. “Een win-winsituatie dus”, aldus alle partijen.

Staasbosbeheer heeft contracten met een groot aantal van deze teams door heel Nederland en dus ook in onze regio. “Voor de aanplant van de duizenden bomen kon Staatsbosbeheer wel wat hulp gebruiken”, weet Rene Ambrus. Hij is in dienst van Binnenwerk en fungeert als schakel met Staatsbosbeheer. Hij is tevens werkbegeleider van team Hoekse waard, waar ook Goeree-Overflakkee, de Grevelingen en Zeeland Noord onder vallen. “De Zuidwestelijke delta eigenlijk”, licht hij toe. “Naast bovengenoemde werkzaamheden wordt ons team ook gevraagd voor bijvoorbeeld het onderhoud en plaatsen van wandelpoortjes, snoeiwerk, reparaties enzovoort. Voor Staatsbosbeheer is het fijn als er bij grote klussen een beroep kan worden gedaan op wat extra handen.” Dat is de reden dat in 2018 de samenwerking tot stand kwam, aldus Ambrus. “Binnenwerk is opgestart vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, die hiermee voldoet aan de participatiewet met als doel meer duurzame banen te creëren voor mensen met een arbeidsberking. Medewerkers van Binnenwerk kunnen via deze samenwerking bij Staatsbosbeheer een volwaardige functie vervullen. Alles wordt afgestemd op de persoonlijke mogelijkheden van de medewerker. Maar het is natuurlijk niet zo dat ze zomaar wat aan kunnen modderen. Het is een volwaardige baan, dus er wordt wel de juiste inzet verwacht en er zijn vaste werktijden, waaraan iedereen zich moet houden.”

Voldoening

Om voor een baan in aanmerking te komen, moeten de mensen gewoon solliciteren. “Ze krijgen bovendien de mogelijkheden om een noodzakelijke opleiding te volgen en af te ronden met een certificaat”, voegt Ambrus daar aan toe. “Bij geschiktheid treden ze in dienst bij Binnenwerk als rijksambtenaar en kunnen dus worden gedetacheerd bij bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Als volwaardig medewerker krijgen ze daarbij ook de werkkleding van deze organisatie. De meeste mensen willen graag aan de slag. Sommigen van hen hebben de vakschool voor hovenier gevolgd, maar ondervinden -veelal wegens mentale problemen- veel moeilijkheden om aan een vaste baan te komen. Met als gevolg dat ze thuis komen te zitten. Een van onze teamleden zat een paar jaar geleden hele dagen voor de tv. Nu geniet hij van zijn werk en geeft het hem veel voldoening. En eigenlijk geldt dat voor de meeste medewerkers. Ze bloeien helemaal op.”

Variatie

De komende twee weken is het team nog druk bezig rondom Oude-Tonge. In het bos De Groote kreek worden ruim 3.000 bomen geplant. “Nou, zeg maar boompjes hoor”, lacht Ambrus. “Het is niet zo dat de mensen meteen weer een dicht bos kunnen verwachten. Maar het komt helemaal goed. Er worden diverse soorten geplant, zodat het een mooi gevarieerd bos zal worden. Men moet alleen nog even geduld hebben. In het Zuiderlandse bos waren we al eerder gestart met de aanplant van 2000 bomen en struiken. De ondergrond was echter nog te nat en dus konden we niet verder. Zodra het weer mogelijk is, maken we het verder af.”

Uit de krant