René Wissekerke.
René Wissekerke.

Verslagenheid en verdriet bij overlijden René Wissekerke

Algemeen 8.286 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het overlijden op 63-jarige leeftijd van René Wissekerke heeft niet alleen op de Kop van Goeree maar op het hele eiland diepe indruk gemaakt. Een sympathieke, technisch begaafde ondernemer die zich enthousiast en kundig voor talrijke stichtingen, instellingen en verenigingen eilandbreed heeft ingezet. Van KNRM tot zeehondencentrum A Seal, van Innovatie Platform tot Ondernemersvereniging Goeree, Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Stellendam (Korteweg en Deltahaven), watersportvereniging Goeree, Smart Water met Fogem en Goed voor Goed. Een vriendelijke, toegankelijke man die zich met zijn technisch bedrijf in Stellendam jarenlang in de schijnwerpers plaatste, succesvol was en zichzelf wegcijferde om anderen de honneurs te gunnen.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, voorzitter van de plaatselijke commissie KNRM Ouddorp/Stellendam zegt met verslagenheid en verdriet kennis te hebben genomen van het overlijden van René Wissekerke. “René was een betrokken, aardige en markante man. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor ons eiland en de KNRM in het bijzonder. Vanaf 2004 was hij vrijwilliger en lid van de plaatselijke commissie Ouddorp/Stellendam en vanaf 2010 vicevoorzitter. Door zijn inzet, grote betrokkenheid en nautische kennis heeft hij veel voor de KNRM betekend. Ook was hij één van de initiatiefnemers en oprichters van A Seal, de zeehondenopvang in Stellendam. Hij was een echte ondernemer en ik sprak graag met hem over ontwikkelingen op Goeree-Overflakkee. Hij was altijd bereid mee te denken en vooral mee te doen. ‘Geen woorden maar daden’ was zeker op René van toepassing. Ik heb hem leren kennen als een mooi mens met het hart op de juiste plaats. Wij gaan hem ontzettend missen. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw, zijn familie en zijn vrienden. Ik wens hen veel kracht en sterkte toe bij dit grote verlies”, geeft de burgemeester aan.

Reacties 
Marlies de Kraauw, voorzitter van A Seal in Stellendam, noemt René de spil op het eiland. “Hij slaagde erin het zeehondencentrum op de kaart te zetten. Voor ons was hij een inspirator, vraagbaak en steeds een steun en toeverlaat. Een aanjager, een fantastische man op wie je kon bouwen. Met zijn vele netwerken was hij uiterst belangrijk voor A Seal. Zijn overlijden betekent een gigantisch gemis. Vanuit zijn inspiratie zullen wij ons werk voortzetten.”

“Hij was onze beste vriend”, zegt projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg. “Een warm en positief mens, altijd bereid om te helpen. Waar hij kwam bracht hij een relaxte sfeer, een lach maar vooral vertrouwen. Hij zorgde - in het Innovatieplatform bijvoorbeeld - voor levendige discussies en presenteerde er prima ideeën voor de ontwikkeling van het eiland. Hij was heel belangrijk voor de samenleving op Goeree-Overflakkee.”

Voorzitter Chiel Lokker van Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Stellendam die de BIZ aanstuurt, geeft namens de ondernemers eveneens aan dat René Wissekerke een warme, spontane en inspirerende man was die met veel toewijding en enthousiasme zijn krachten inzette voor het algemeen belang. “Hij op de achtergrond, anderen de credits gunnend.”

René was ook initiatiefnemer/medeoprichter en tien jaar voorzitter van Ondernemersvereniging Goeree. “Voor zijn inbreng, werk en activiteiten werd hij tot erevoorzitter gekozen”, vertelt huidig voorzitter Jan de Blok. “Een betrokken ondernemer met het oog gericht op het groter geheel. Inspirerend, een warme persoonlijkheid.”

Elf jaar was Wissekerke ook voorzitter van de Watersportvereniging Goeree (thuisbasis Ouddorp haven). Hij leidde de club de toekomst in. Huidig voorzitter Frederik van der Dussen vertelt dat het bestuur al twee jaar geleden had besloten hem tot erelid te verheffen. “Die festiviteit kon toen niet doorgaan door de coronamaatregelen. Maar René is dus erelid en zo zullen wij hem in onze club blijvend herinneren.” Uit piëteit bij zijn overlijden heeft de VVD haar verkiezingscampagne voor de gemeenteraad deze week stopgezet. René Wissekerke was opgenomen op de kandidatenlijst van genoemde partij.

Uit de krant