Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Familie doodgereden motoragent Arno bekeek fatale aanrijding: ‘Dit is moord’

ROTTERDAM / MELISSANT - De fatale aanrijding waarbij motoragent Arno de Korte (47) in juli om het leven kwam is van seconde tot seconde haarfijn vastgelegd door (verkeers)camera’s in de Rotterdamse Waalhaven. Familie van de doodgereden politieman, die in privétijd motorrijlessen gaf in Ooltgensplaats en Middelharnis, hebben de afgrijselijke beelden zelf bekeken. Zij meent dat de opnames bewijzen dat de verdachte trucker Willem M. (46) uit Melissant hun geliefde Arno willens en wetens heeft ‘vermoord’. De advocaat van M. sprak eerder van een ‘noodlottig ongeval’.

Niels Dekker Persbureau Cerberus

Volgens letselschadeadvocaat Frank Hamers, die de nabestaanden bijstaat en een schadeclaim voorbereidt, zijn er in het onderzoek meerdere camerabeelden verzameld op en rond de plek van de aanrijding op 7 juli. Eind vorig jaar heeft familie van de overleden motoragent een videocompilatie van het Openbaar Ministerie bekeken. Hun conclusie: Willem M. wist wat hij deed toen hij die dag voor een controle van de weg werd gehaald.

,,Op de beelden is te zien dat de verdachte van Arno een teken kreeg om hem te volgen. Hij reed achter Arno aan die enkele meters voor hem op de motor zat en duidelijk voor hem te zien was’’, schetst Hamers de beelden die ook tijdens de rechtszaak zullen worden getoond. 

Volgens de advocaat van de familie reed M. aanvankelijk achter de motoragent aan. Maar vlak voor de stopstreep van een verkeerslicht, dat op rood stond, zou de trucker flink gas hebben gegeven en over Arno heen zijn gereden. Daarna zou M. ervandoor zijn gegaan. ,,Moord’’, zegt de advocaat namens de familie.

‘Racuneus’

Daarbij weegt volgens de advocaat mee dat M. in 2015 al is veroordeeld voor het aanrijden van een motoragent. Die verloor daarbij een arm. Volgens het OM bleek uit onderzoek dat M. ‘rancuneus’ was tegen de politie. Voor het doodrijden van een 79-jarige vrouw in 2020 werd M. niet vervolgd; die zaak werd geseponeerd.

De stellingname van de familie volgde woensdag bij een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam. Bij die voorbereidende zitting waren onder andere de moeder en dochter van Arno de Korte aanwezig, alsook een handvol collega’s van de politie. Zij hoorden dat het onderzoek naar M. in het Pieter Baan Centrum (PBC) is afgerond en dat zijn voorarrest werd verlengd. 

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte verder bekend dat het onderzoek naar het voorval is afgerond. Op 24 januari besluit het OM of het M. zal vervolgen voor moord, of dat het blijft bij de verdenking van doodslag. ,,We gaan dat bestuderen. Die vraag kunnen we nu nog niet beantwoorden’’, zei de officier van justitie.

Met de camerabeelden en een vermeende uitlating van M. tegen een getuige dat hij ‘bij een volgende controle een agent dood zou rijden’ lijkt de voorbedachten rade evenwel een reële mogelijkheid. Wel zouden er bij het onderzoek ook technische mankementen aan de truck zijn gevonden, maar onduidelijk is of dat een rol kan hebben gespeeld in de aanrijding.

Proces pas na de zomer

Het daadwerkelijke proces tegen M. laat waarschijnlijk nog een dik half jaar op zich wachten, zo maakten de rechters duidelijk aan de familie en vrienden. Aanvankelijk zou dat in juni plaatsvinden, maar de rechtbank mikt nu op september of oktober. Zo kan de advocaat van M. bij een volgende voorbereidende zitting onderzoekswensen indienen op basis van het definitieve strafdossier, worden in maart nog vijf getuigen gehoord en is er nog geen rapport van het PBC. 

,,Ik hoop het niet voor u en de verdachte, want iedereen wil zo snel mogelijk duidelijkheid’’, richtten de rechters zich tot de familie. De verdachte en diens advocaat waren afwezig. ,,Maar als we moeten kiezen tussen snelheid en zorgvuldigheid, dan willen we het laatste voorop stellen.’’

De zaak wordt op 5 april hervat met een nieuwe zogeheten pro-formazitting. Dan buigen de rechters zich ook over het verzoek van de broer van M. om de truck van de dodelijke aanrijding terug te geven. 

Meer berichten