Afbeelding

Nog één week om te oefenen met kruukplaetjes bakken

Algemeen 600 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Wie mee wil doen aan het Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken, heeft nog precies één week de tijd om proefbaksels te maken of een recept aan te scherpen. Want volgende week is het zover: dan zullen we weten wie het allerlekkerste kruukplaetje van heel Goeree-Overflakkee bakt en daarmee de titel ‘Koekebakker van ut jaer’ op zijn of haar naam mag schrijven.

Het kampioenschap, georganiseerd door Streekmuseum GO, kent drie verschillende rondes. Deelnemers mogen zelf weten met hoeveel rondes zij meedoen.

Ronde 1: Kruukplaetjes volgens aangeleverd recept (10 stuks)

In de eerste ronde worden er kruukplaetjes gebakken volgens het aangeleverde, traditionele recept, te vinden op de website van het Streekmuseum. Deze worden door de jury beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie.

Ronde 2: kruukplaetje plus – ‘mit je eige reut’ erin (10 stuks)

Bak de kruukplaetjes hoe je ze zelf het lekkerste vindt en verrijk ze met jouw unieke ingrediënten. Ook deze koekjes worden beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie. Daarnaast lever je op het bijgeleverde formulier je ingrediëntenlijst aan.

Ronde 3: Kruukplaetjes – ‘doe mar un end’ 

Zorg voor voldoende koekjes om beoordeeld te worden door een jury van 6 personen. Van taart tot nagerecht – alles mag! Als het kruukplaetje of de unieke kruukplaetjessmaak maar te herkennen is. Deze specialiteiten worden beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie. Daarnaast lever je op het bijgeleverde formulier je ingrediëntenlijst + recept aan.

Het inleveren van de Kruukplaetjes kan op dinsdag 9 en woensdag 10 november tussen 10:00 en 17:00 uur in het Streekmuseum aan de Kerkstraat 4-12 in Sommelsdijk.

Jurering en prijsuitreiking

In elke wedstrijdronde is een eerste, tweede en derde prijs te verdienen. De deskundige jury bestaat uit: Meester Boulanger en oud-Flakkeeënaar Peter Bienefelt, eigenaar van Soof Catering Jeannette Kastelein en oud-burgemeester en voormalig voorzitter van de culturele raad Greet de Kooning-Hommes. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdagavond 11 november. Dan presenteert Joost Drenthe in Het Prieel van recreatiecentrum De Staver zijn nieuwe Flakkeese boek ‘Vrom kieke’, waarin Flakkeese recepten, anekdotes en spookverhalen staan. De winnaars krijgen telefonisch bericht, of horen de uitslag live als ze aanwezig zijn op deze avond. Kaartjes zijn te bestellen op de museumwebsite.

Alle informatie over de wedstrijd is te vinden op www.streekmuseum.nl. Deelnemers betalen bij inlevering van hun baksel(s) 2,50 euro. Het is dus tijd om alle ingrediënten in huis te halen en de koekenpan klaar te zetten. De strijd om de titel ‘Koekebakker van ut jaer’ kan beginnen.

Uit de krant