Logo eilandennieuws.nl
Ingezonden mededeling Zakelijk nieuws

18 jaar geworden? Je eigen zorgverzekering aanvragen!

Om jezelf te verzekeren tegen zorgkosten, sluit je een zorgverzekering af. Dankzij deze verzekering voorkom je dat je eventuele zorgkosten uit eigen zak moet betalen. In sommige gevallen wordt zorg zelfs volledig vergoed als je een zorgverzekering hebt afgesloten. Maar ben je eigenlijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten? Dat hangt van jouw leeftijd af. Iedereen vanaf 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt, moet een zorgverzekering afsluiten.

Zorgverzekering voor 18-jarigen 

De zorgverzekering: wat als je 18 geworden bent? De basisverzekering is dan niet meer gratis. Bovendien kun je niet meer meeliften op de zorgverzekering van jouw ouders. Vandaar dat je vanaf jouw 18e levensjaar zelf een zorgverzekering af moet sluiten. Sommige jongeren wachten tot het moment dat zij 18 zijn geworden, maar dit raden wij jou niet aan. Waarom niet? Omdat het enige tijd kan duren voordat jouw aanvraag verwerkt is, waardoor je mogelijk een tijdje niet verzekerd bent. Sluit daarom al voor jouw 18e verjaardag een zorgverzekering af. Dit kan al een maand voordat je 18 wordt. Als je dit direct doet, weet je zeker dat je vanaf jouw 18e levensjaar verzekerd bent voor zorgkosten.

Denk goed na over de manier waarop jij je verzekert

Bij het afsluiten van een zorgverzekering moet je verschillende keuzes maken. Je bepaalt namelijk zelf de manier waarop jij je verzekert. De meeste jongeren die binnenkort 18 worden, kiezen alleen voor de basisverzekeringen. Hiermee zijn zij onder meer verzekerd voor huisartsenzorg en behandeling en verblijf in een ziekenhuis. Je betaalt in dat geval een lagere premie dan wanneer jij je ook aanvullend verzekerd. Dit kan bijvoorbeeld voor de tandarts en fysiotherapeut.

Ga je niet of nauwelijks naar de tandarts of fysiotherapeut? Dan is het financieel gezien vaak niet aantrekkelijk om je hiervoor te verzekeren. Als je er vaak komt, kan dit wel de moeite waard zijn. Dankzij een aanvullende verzekering hoef je de zorgkosten namelijk niet (geheel) zelf te betalen. Hierdoor verdien jij jouw premie mogelijk makkelijk weer terug.

Vergelijk voordat je een keuze maakt

Veel jongeren hebben geen zin om tijd te steken in het vergelijken van zorgverzekeringen. Toch is dit vaak wel de moeite waard. Een vergelijking helpt je namelijk om de goedkoopste zorgverzekering te vinden. Wil je de goedkoopste verzekering afsluiten, maar geen tijd en moeite investeren om deze te vinden? Dan heb je geluk, want hier zie je de goedkoopste zorgverzekering voor 2022. Sluit overigens nooit blind de goedkoopste zorgverzekering af. Waarom niet? Omdat je hier al snel spijt van kunt krijgen. Er kan namelijk een addertje onder het gras zitten, waardoor een zorgverzekering ineens aanzienlijk minder goedkoop is.

Meer berichten