De Stationsweg in Oude-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).
De Stationsweg in Oude-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).

Stationsweg in Oude-Tonge gaat op de schop

Algemeen 2.226 keer gelezen

OUDE-TONGE - Als alles volgens plan verloopt, wordt in januari 2022 gestart met werkzaamheden aan de Stationsweg in Oude-Tonge. De gemeente heeft vier projecten in voorbereiding op het traject, wat loopt vanaf het busstation tot en met de kruising N498-Oudelandsedijk. Het doel is om de weg veiliger te maken door snelheidsremmende maatregelen te treffen. Zo komen er plateau’s, een rotonde en het fietspad wordt verder doorgetrokken. De gemeente verwacht dat alles voor de zomervakantie van 2022 gereed zal zijn.

Door Mirjam Terhoeve

De gemeente heeft de werkzaamheden verdeeld in vier projecten. Vanuit het Verkeerscirculatieplan Oude-Tonge zijn dat de kruising N498 met de Oudelandsedijk en de kruising Stationsweg-Tramweg-Eisenhowerlaan. Twee aanvullende projecten zijn de aanleg van een fietspad ter hoogte van het busstation en het herstraten van de parkeerstrook tussen de Kolfweg en het busstation.

Herinrichting Stationsweg

Als eerste, medio januari 2022, zal gestart worden met de aanvullende projecten. “Op het traject tussen de Kolfweg en het busstation worden de 30 bomen aan de zuidzijde gekapt en het fietspad en het trottoir zullen worden herstraat”, legt projectleider Paul Tebes uit. “Het trottoir wordt 30 centimeter smaller en de parkeervakken juist 30 centimeter breder. De bomen gaan weg, omdat ze veel overlast veroorzaken door wortelopdruk en de wortels veroorzaken rioolverstoppingen. Enkele bomen hebben groeistoornissen en leveren gevaar op. Er komen ongeveer zeven bomen, van een ander soort, voor terug. Uiteraard bestaat er een herplantplicht voor de overige bomen dus deze zullen worden teruggeplant op verschillende plaatsen in district Oost. Het fietspad, wat nu eindigt ter hoogte van de Julianastraat, wordt doorgetrokken langs het busstation richting de rotonde en het fietspad nabij de carpoolplaats. De fietsers zullen hier in de toekomst voorrang krijgen. De verwachting is, dat dit gehele project rond april is afgerond.”

Rotonde Tramweg/Eisenhowerlaan

In mei 2022 wordt gestart met de aanleg van de rotonde op het kruispunt Tramweg/Eisenhowerlaan. “Hoewel dit kruispunt overzichtelijk oogt, gebeuren er regelmatig ongevallen met materiële schade, omdat snelheid en afstanden verkeerd worden ingeschat”, vertelt Tebes. “Het kruispunt is ruim opgezet en daardoor niet in één blik te overzien en er is geen aparte fietsoversteekplaats aanwezig. Een rotonde werkt snelheidverlagend, het kruispunt wordt overzichtelijker en het doorgaande karakter van de Stationsweg neemt af. Verder komen er afzonderlijke fietsoversteekplaatsen waarbij fietsers voorrang krijgen. Tijdens de werkzaamheden zal dit kruispunt enkele weken worden afgesloten en wordt het verkeer omgeleid via het bedrijventerrein.”

Laatste project

Tot slot wordt in juni 2022 begonnen met de aanleg van plateau’s op de kruising met de N498/Oudelandsedijk/Magdalenadijk. Autoverkeer dat komt vanuit de richting Ooltgensplaat, rijdt nog altijd behoorlijk hard het dorp in. Op de N498 geldt immers een maximum snelheid van 80 kilometer per uur en pas voorbij dit genoemde punt is vijftig kilometer de max. Dit heeft tot gevolg dat de kruising vaak met (te) hoge snelheid wordt gepasseerd en dat levert gevaarlijke situaties op. “Om dit te voorkomen gaan we twee plateaus aanleggen”, laat Tebes weten. “Deze komen aan beide zijden van de kruising, waardoor het verkeer de snelheid zal moeten aanpassen. Verder is het de bedoeling dat bromfietsers straks gebruik gaan maken van de weg en niet meer op de fietspaden zullen rijden. Als alles volgens plan verloopt zijn alle werkzaamheden voor de zomervakantie van 2022 afgerond.”

Informatieavond

Inmiddels is de dorpsraad van Oude-Tonge ingelicht over de projecten en het plan is om ook een informatieavond te organiseren voor alle inwoners en overige belanghebbenden. De dorpsraad heeft ingestemd met de plannen, maar wel enkele kanttekeningen geplaatst. Zo wil men dat de herplant van de bomen, op korte termijn en in overleg, zal plaatsvinden in of rond Oude-Tonge zelf en niet elders op het eiland. Verder wil de dorpsraad de garantie dat de plannen niet leiden tot extra toename van vrachtverkeer op dit traject. Zeker gezien de ontwikkelingen op het bedrijventerrein. Ook pleit de dorpsraad voor veilige voetgangersoversteekplaatsen, bijvoorbeeld door de aanleg van zebrapaden, en verder is men zeer sceptisch over het idee om bromfietsers de rijbaan op te sturen. “Levensgevaarlijk”, zo is de algemene opvatting. 

Tebes verwacht niet dat er meer vrachtwagens gebruik gaan maken van deze route. “Vanwege de rotonde, de plateaus en doordat de fietsers nu voorrang krijgen, wordt de weg niet aantrekkelijker als doorgaande route”. “We nemen in ieder geval alle input mee bij de uitvoering van de plannen”, zo zegde hij toe.

Uit de krant