Logo eilandennieuws.nl
<p>Energiepark Haringvliet (Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg).</p>

Energiepark Haringvliet (Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg).

Eerste Open Energiedag bij Energiepark Haringvliet Zuid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dit jaar wordt voor het eerst de landelijke Open Energiedag georganiseerd. Morgen (zaterdag 11 september) openen duurzame energieprojecten de deuren om het publiek kennis te laten maken met hun project. Verspreid over heel Nederland hebben zich al 40 locaties aangemeld, waaronder ook Energiepark Haringvliet Zuid. Het park is vrijwel gereed en wordt later dit jaar geopend.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt. In Middelharnis worden rondleidingen georganiseerd op het gloednieuwe Energiepark Haringvliet Zuid.

Op Energiepark Haringvliet staan 6 windmolens, 115.000 zonnepanelen en 12 containers die met batterijen zijn gevuld. Het is voor het eerst dat Vattenfall deze combinatie maakt. Zon en wind vullen elkaar goed aan. De zon schijnt vooral in de zomer, een seizoen waarin het meestal minder hard waait. In de winter is het precies andersom. Dan levert de wind veel stroom op en de zon juist minder. Ook de batterijen hebben een belangrijke functie. Als wind en zon beide in overvloed beschikbaar zijn, wordt er veel stroom geproduceerd. De batterijen slaan een deel van de stroom dan op om te gebruiken als er een tekort is.

Tussen 11:00 en 14:00 uur worden vier rondleidingen georganiseerd. Experts van Vattenfall nemen de bezoekers in kleine groepen mee naar de voet van de windmolens, tussen de zonnepanelen en naar de batterijen. Zij vertellen alles over het opwekken én opslaan van schone energie. De rondleidingen duren ongeveer een uur. Per rondleiding zijn maximaal twintig plekken beschikbaar en vol is vol. Aanmelden kan via https://energieparkharingvlietzuid.nl/open-energiedag/.

De Open Energiedag is een initiatief van De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne, waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwekking van de toekomst: www.daarkrijgjeenergievan.nl.

Meer berichten