Afbeelding
Ingezonden mededeling

Is het een goed idee om je aan te sluiten bij een energiecollectief?

Algemeen Zakelijk nieuws 216 keer gelezen

Het principe dat de collectieve energie-inkoop drijft is: “Er is kracht in aantallen”. Je herinnert je wellicht dat bij een energiecollectief een groot aantal consumenten, gegroepeerd in een vereniging, een bedrijf of zelfs een gemeente, een aanbesteding uitschrijft bij verschillende energieleveranciers. Dit is dus hun manier van energie vergelijken. Uiteindelijk wordt er bij een collectieve energie-inkoop gekozen voor de leverancier die de beste prijs biedt. Deze energiemaatschappij krijgt het contract en ook alle klanten. Maar de tarieven die op deze manier van leveranciers worden verkregen, zijn niet per se de financieel meest voordelige voor elke individuele situatie. Voordat je bepaalt of je je aansluit bij een collectieve energie-inkoop, is het dan ook verstandig om alles over het energiecollectief te weten. In dit artikel helpen we je alvast al een handje. 

Wat zijn de voordelen van een collectieve energie-inkoop? 

In principe biedt het aansluiten bij een energiecollectief je twee voordelen. Een voorbeeld hiervan is dat de tarieven over het algemeen lager zijn dan wanneer je zelf individueel een contract afsluit bij een energiemaatschappij. Collectieve energie-inkoop stelt consumenten in staat om druk uit te oefenen op de leveranciers om een kortingsprijs te krijgen. Daarnaast zorgt een energiecollectief ook voor veel gemak. Door collectief je energie in te kopen, hoef je geen tijd en moeite te steken in het uitvoeren van je eigen onderzoek en het nakomen van allerlei formaliteiten, want de organisator van de inkoopgroep regelt dat allemaal. 

Maar zijn deze voordelen wel echt voordelig?

De door leveranciers berekende prijs is gebaseerd op gemiddeld verbruik. Als je verbruik te ver van dit gemiddelde niveau ligt, is het waarschijnlijk voordeliger om een offerte op maat te onderhandelen. Daarnaast speelt slechts een beperkt aantal leveranciers mee bij een energiecollectief en reageert op aanbestedingen van bulkinkoopsyndicaten. En het is niet per se de goedkoopste leverancier op de markt die uiteindelijk wordt gekozen. Tot slot, als het op gemak aankomt, kan het tegenwoordig niet eenvoudiger zijn om van leverancier te wisselen. Al met een paar klikken kun je dit online doen. De nieuwe leverancier regelt alles voor je nadat je een contract hebt uitgekozen, zoals wettelijk vereist. Zo veel meer gemak biedt een energiecollectief tegenwoordig dus niet meer.

Wanneer is een energiecollectief financieel voordelig?

Heb je geen tijd om zelf prijzen te vergelijken dan is deelname aan een collectief energie-inkoopsyndicaat wellicht een goed idee. Je moet echter weten dat het, net als andere soorten gemak, een prijs heeft en dat je misschien niet per se het goedkoopste aanbod voor je situatie krijgt. Bij de aanschaf van complexe producten, zoals zonnepanelen, kan collectief inkopen wel voordelig zijn. Tot slot moet je je ervan bewust zijn dat het aanmelden voor een energiecollectief niet betekent dat je verplicht bent om het contract te accepteren dat de vereniging heeft gekozen naar aanleiding van de offertes van de energieleveranciers. Aarzel dus niet om de tarieven die je aangeboden krijgt te vergelijken met de tarieven die op de markt verkrijgbaar zijn. 

Uit de krant