Afbeelding

Van oost tot west staan de monumentale deuren open

Algemeen 544 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kerken, een raadhuis, een oude boerderij, een kasteelheuvel – verscheidene eilandelijke monumenten en andere historische locaties zijn op Open Monumentendag, zaterdag 11 september, te bezoeken. Evenals onder meer presentaties, tentoonstellingen, orgelbespelingen en zelfs een feestelijke ingebruikname.

Door Kees van Rixoort

Het is de vijfendertigste Open Monumentendag. Het landelijke thema is ‘Mijn monument is jouw monument’, waarbij het gaat om diversiteit en inclusie. Voor het eerst is het evenement gekoppeld aan de Vlaamse Open Monumentendag. De gezamenlijke opening is op donderdag 9 september in Weert. Naar verwachting openen ruim vijfduizend monumenten hun deuren op Open Monumentendag. Op Goeree-Overflakkee ziet het programma er – van oost naar west – als volgt uit:

Ooltgensplaat

In het voormalige raadhuis van Ooltgensplaat is de tentoonstelling van de beeldhouwer Henk Kuizenga te zien. Verder is het mogelijk de raad-/trouwzaal en de gevangeniscellen te bezichtigen. Om 11.00 uur is de officiële ingebruikname van het gerestaureerde raadhuis. Muziekvereniging W.M. van der Harst luistert dit feestelijke moment op met een aubade en Pau Heerschap zal een verhaal in dialect laten horen. Wie meer wil weten over de toekomstige bestemming van het raadhuis kan terecht bij de bestuursleden van Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee. Het raadhuis is geopend van circa 11.30 tot 17.00 uur.

Achthuizen

De Ouwe Stee aan de Schaapsweg 25 in Achthuizen stond tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geïnundeerde gebied. Tegelijkertijd waren er onderduikers gehuisvest in de boerderij. De verhalen zijn te horen tijdens Open Monumentendag.

Oude-Tonge

De ruim tweehonderd jaar oude begraafplaats aan de Emmastraat in Oude-Tonge is gesloten voor nieuwe begrafenissen, maar geopend voor belangstellenden. Op Open Monumentendag zijn er rondleidingen. Opgeven kan via e-mail behoudemmastraat@gmail.com.

De hervormde kerk aan de Kerkring in Oude-Tonge is eveneens geopend. Zowel ’s morgens als ’s middags zijn er rondleidingen. Ook klinkt het orgel.

De rooms-katholieke parochiekerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart aan de Nieuwstraat is te bezichtigen van 10.00 tot 15.30 uur. In de kerk is tevens de tentoonstelling Kerk en Muziek te zien. Deze bestaat uit foto’s, krantenknipsels en muziekboeken uit het verleden. Er draait ook een film. De tentoonstelling bestaat uit vier delen: koren, het orgel, katholieke muziek en muzikale hoogstandjes in en rond de kerk. Ron Braber bespeelt het orgel, daarmee aanhakend op Nationale Orgeldag.

Middelharnis

De Grote of St. Michaëlskerk te Middelharnis, die in de vorige eeuw twee keer is verwoest door brand, is open van 10.00 tot 16.00 uur. In het koor van de kerk exposeert Annette de Roo deze dag schilderijen met als thema Kijklades. Het zijn allemaal mini-schilderijtjes gevat in een groter geheel, namelijk een lade uit een antieke letterzetbak. Elke lade heeft een thema of onderwerp, zoals kevers en andere insecten, vissen en bomen met bladeren, vruchten en zaden.

Op de avondmaalstafel liggen doop- en trouwboeken, lidmatenregisters en ander interessant bronmateriaal ter inzage. Verder kan het publiek een presentatie zien over de historie en een film met historische flitsen uit de geschiedenis van Middelharnis, waaronder de brand in 1948, en andere plaatsen op Goeree-Overflakkee. Oratoriumvereniging Arte Vocale geeft om 14.00 uur een concert. Daarnaast staan er orgel- en/of pianobespelingen op het programma: van 11.30 tot 12.00 uur speelt Kees Villerius, van 13.00 tot 13.30 uur Paul Kieviet, van 14.30 tot 15.00 uur ds. Jan de Visser en vanaf 15.30 uur André van de Beek.

De toren beklimmen - maximaal acht personen, onder begeleiding - kan om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Tijdens de beklimming of de afdaling is het mogelijk om even op de kerkzolder te kijken.

De droogschuur aan de Rottenburgseweg 10, een Rijksmonument, is open van 13.30 tot 17.00 uur. Er staan oude tractoren en bezoekers kunnen meer te weten komen over het drogen van uienzaad.

Ook de rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart aan de Langeweg is te bezichtigen op Open Monumentendag.

Sommelsdijk

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is vanaf 10.00 uur geopend. De toegangsprijs is die dag inclusief een kopje koffie met kruukplaetje. Er zijn ook verse kruukplaetjes te koop ten behoeve van het museum. De eerder aangekondigde toneelvoorstelling op het Marktveld gaat vanwege de coronamaatregelen niet door.

De hervormde kerk van Sommelsdijk zet de deuren open van 10.00 tot 16.00 uur.

Melissant

De Jozefkapel, Provincialeweg 6a, is te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

Stellendam

De hervormde kerk aan de Bosschieterstraat is een van de Open Monumenten op 11 september. Op het plein voor de kerk is een terras ingericht waar bezoekers terecht kunnen voor onder andere oliebollen, gebakkenvis en tweedehands boeken.

Ouddorp

De dorpskerk aan de Weststraat 2 is open van 10.00 tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen het interieur van de kerk bekijken en luisteren naar orgelmuziek.

Kasteelberg Spreeuwenstein – een verhoging in het landschap net buiten Ouddorp waarop ooit een middeleeuwse burcht stond – pakt op Open Monumentendag uit met demonstraties van boogschutters en schapendrijvers. Net als in 2020, toen Spreeuwenstein veel belangstellenden trok. Bezoekers kunnen ook zelf een pijl afschieten of proberen de schapen naar de juiste plaats te leiden. Op Spreeuwenstein staan al enkele jaren bijenkasten. Daarover en over het houden van bijen geeft imker Esther Groot uit Dirksland uitleg. Ook verkoopt ze lokaal geslingerde honing. Kasteelheuvel Spreeuwenstein, bereikbaar via de Bosweg en de Steenweg, is geopend van 10.00 tot 16.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant