Erik Weijers (Foto: Mirjam Terhoeve).
Erik Weijers (Foto: Mirjam Terhoeve).

RAD-afvalcoach Erik Weijers: “Ik wil mensen laten inzien dat afval scheiden loont”

Algemeen 1.148 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds 1 mei is Erik Weijers de afvalcoach voor Goeree-Overflakkee. Deze functie houdt in dat hij het nieuwe afvalbeleid in de praktijk handen en voeten geeft en dat hij de bewoners van onze gemeente begeleid met het scheiden van de afvalstromen. Weijers komt naar de mensen toe, maar ook geeft hij desgevraagd advies en antwoorden op vragen die onder de bevolking leven. “Voor de meeste mensen is deze manier van afval scheiden nieuw en brengt het veel vragen met zich mee”, weet hij. “Graag wil ik langs deze weg wat van die vragen beantwoorden en iedereen duidelijk maken, dat goed scheiden van afval echt loont.”

Door Mirjam Terhoeve

De nieuwe manier van afval scheiden is een opdracht van de Rijksoverheid waar alle gemeenten mee te maken krijgen. Het doel is om in de toekomst maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar op te halen. “En dat is makkelijk te doen”, meent Weijers. “Vorig jaar heeft de RAD in samenwerking met de gemeente een sorteeranalyse uitgevoerd op het restafval. Daaruit bleek dat per opgehaalde 224 kilogram afval, slechts 89 kilogram daadwerkelijk uit restafval bestond. Ruim 135 kilogram was recyclebaar. Die beoogde 100 kilogram is dus goed haalbaar. Tenminste, als het afval op de juiste manier wordt gescheiden. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom om te verwerken. Dus hoe minder restafval, hoe lager de kosten en dat merkt iedereen uiteindelijk in de portemonnee.” Er is nogal wat onrust en onbegrip over het nieuwe afvalsysteem en een aantal vragen leggen we graag even voor aan de afvalcoach.

Wat gaat dat ons kosten?
“Normaliter betaal ieder huishouden jaarlijks een vast bedrag aan afvalstoffenheffing”, legt Weijers uit, “ongeacht wat men inlevert. Vanaf 1 januari 2022 zal dit bedrag lager zijn. Hoeveel precies, dat is aan de gemeente. Het papier, plastic en GFT-afval wordt als vanouds op vaste tijden gratis opgehaald. Er blijft ook een vaste route voor de grijze container met het restafval, maar hiervoor ga je betalen per keer dat je deze aan de weg zet. Er wordt dus niet gekeken naar het gewicht van de container. Ook dit bedrag is op dit moment nog niet precies bekend, maar het wordt zo berekend, dat het de moeite loont om zo min mogelijk restafval aan te bieden, maar ook weer niet zo hoog, dat mensen het afval gaan dumpen. Daar wordt de juiste balans in gezocht. Als je je grijze container dus niet vaak aanbiedt, kan dat een flinke besparing opleveren.”

Hoe zit het met verzamelcontainers?
“In principe krijgt iedereen met een eigen tuin of buitenruimte de benodigde containers”, meldt Weijers. “Voor mensen die dat niet hebben, worden verzamelcontainers aangeboden. Denk daarbij aan seniorenwoningen of appartementencomplexen. De gemeente bepaalt of die al dan niet ondergronds komen. De RAD adviseert hierin. Iedereen die is aangesloten, krijgt een eigen pasje om de container voor het restafval te openen. Middels dit pasje wordt geregistreerd hoe vaak hiervan gebruik wordt gemaakt. Het is dus niet zo, dat ook buitenstaanders hun afval in deze containers kwijt kunnen. Voor mensen met een eigen grijze container is het overigens ook mogelijk om ruim voor 1 januari, tegen kostprijs, een slot aan te schaffen om misbruik door anderen te voorkomen. De locaties zijn door de RAD voorgesteld aan de gemeente en bewoners en gebruikers zijn per brief hierover geïnformeerd. Het informele traject is nu afgerond en het concept is door de gemeente vastgesteld. De bewoners hebben nog tot 12 juli de tijd om een zienswijze in te dienen.”

Wat doen we met medisch afval en luiers?
Voor mensen die gebruik moeten maken van incontinentie- of stomamateriaal, medische verbanden en andere middelen, wordt het lastig om dit lang op te sparen. Hetzelfde geldt voor de luiers van baby’s en kinderen. Volgens Weijers wordt er nog gewerkt aan een speciale regeling voor dit soort afval. “Men is bezig met een reductieregeling”, zegt hij. “Wat dat precies zal inhouden, kan ik op dit moment nog niet zeggen, omdat het nog niet definitief is goedgekeurd door de gemeente. Maar zodra dit bekend is, zullen wij dit uiteraard meteen communiceren.”

Waarom geen container voor plastic afval?
Veel mensen ergeren zich aan de groene plastic zakken die tijdens de ophaaldagen door de dorpen liggen. Ook vinden velen het niet fijn om het afval in die zakken te bewaren. Weijers kent de klachten. “Toch is dit een bewuste keuze”, legt hij uit. “Uit ervaring bleek, dat de verzamelcontainers te vaak werden gebruikt voor ander afval. Dan hebben we het over zo’n 30 procent. Het probleem is vervolgens dat de afnemer de container weigert en deze dus alsnog moet worden aangeboden als ‘het dure’ restafval. Of er moet een extra scheiding plaatsvinden. Het kost dus sowieso meer en dat komt dan uiteindelijk weer op het bordje van de burgers terecht. Om dit te voorkomen, is er gekozen voor een systeem met doorzichtige plastic zakken. Dan kan meteen worden waargenomen of de inhoud klopt. Het is inderdaad vervelend dat de zakken in sommige straten op straat belanden. Liefst zouden wij aan elke lantaarnpalen kroonringen bevestigen, waaraan de zakken opgehangen kunnen worden. Helaas is dat (nog) niet overal mogelijk of toegestaan. We hebben wel waargenomen dat sommige bewoners zelf al iets hebben gemaakt om de zakken aan op te hangen.”

En plastic afval van bederfelijke waar?
Plastic afval van bijvoorbeeld vlees of vis willen de meeste mensen liefst niet in eigen tuin bewaren, uit vrees voor ongedierte. “Dat hoeft ook niet”, zegt Weijers. “Daarvoor staan er nog steeds PMD verzamelcontainers in de dorpen. Deze werden eerst een keer per week geleegd, inmiddels is dat vier keer. Het probleem is echter dat mensen er ook ander afval ingooien of naast plaatsen. En dat is dan weer jammer, zoals ik eerder al heb uitgelegd. Bij juist gebruik kunnen we dit systeem handhaven. Eind dit jaar zullen we evalueren of we doorgaan met de PMD verzamelcontainers. Het is in deze dus ook aan de gebruikers zelf om deze containers te behouden.”

Erik Weijers is graag bereid om nog meer vragen te beantwoorden. Verder mag men hem ook benaderen als gastspreker in bijvoorbeeld verenigingsverband. “Ik geef ook gastlessen over dit onderwerp op scholen”, laat hij weten. “Dat kan natuurlijk ook voor andere leeftijdsgroepen. Mijn doel is om iedereen te informeren over het nieuwe afvalsysteem en mensen ook te laten inzien dat afval scheiden loont. Voor de portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Dit vergt een andere manier van denken. En dat heeft nu eenmaal tijd nodig, daar zijn we ons zeker van bewust.” Erik Weijers is te bereiken via: afvalcoach@radbv.nl..

Dit artikel stond gisteren (vrijdag) in de abonnee-editie van Eilanden-Nieuws en krijgt u van ons cadeau. Geen abonnee? Regel dan vandaag nog abonnement en mis nooit meer het belangrijkste nieuws over Goeree-Overflakkee. Een jaar lang abonnee ben je al vanaf slechts 28,50 euro. Klik hier voor meer informatie.

Uit de krant