Afbeelding

Kitepower haalt investering van drie miljoen op voor wind-opwek met vliegers

Algemeen 370 keer gelezen

MELISSANT - Eerder dit jaar berichtte deze krant over de grote vlieger bij Melissant waarmee windenergie wordt opgewekt. Het betreft een test van Kitepower, een startup met banden met de TU Delft. Nu maakt het bedrijf bekend een investering van drie miljoen euro te hebben ontvangen. Dit zal gebruikt worden om de systemen te commercialiseren en de organisatie verder uit te bouwen.

Door Erwin Guijt

Het idee achter de wind-opwek door vliegers klinkt simpel. Een vlieger trekt aan de kabel waarmee hij is verbonden met het grondstation, die deze mechanische energie omzet in elektrische energie die naar het stroomnet gaat. Dat is in een notendop het principe achter de technologie van Kitepower. Volgens de bedenkers “opent deze oplossing de weg naar fossielvrije micro-elektriciteitsnetten door kostenbesparing en verminderde afhankelijkheid van vervuilende en dure dieselbrandstoffen. Het mobiele systeem van Kitepower maakt energieopwekking mogelijk waar omgevingsomstandigheden conventionele vormen van duurzame energiewinning uitsluiten.”

De investering komt van het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer, die elk één miljoen euro investeren in het project. “De constructie is makkelijk te vervoeren en te installeren, de materiaalkosten zijn tot wel 90 procent lager dan bij conventionele windmolens en het systeem levert stroom in meer dan 75 procent van de tijd dat het in bedrijf is.” Volgens Kitepower is vliegerenergie daarmee een innovatieve vorm van duurzame energie die bijzonder geschikt is voor afgelegen locaties, zoals eilanden.

Uit de krant