Onderdeel van het werkbezoek was een kijkje nemen op opleidingsschip De Stormmeeuw (Foto: Wim van Vossen).
Onderdeel van het werkbezoek was een kijkje nemen op opleidingsschip De Stormmeeuw (Foto: Wim van Vossen).

Raadsleden brengen werkbezoek aan STC Campus Zuid-West in Stellendam

Algemeen 581 keer gelezen

STELLENDAM - Op indrukwekkende wijze presenteerde de STC Campus Zuid-West (opleidingen Techniek & Scheepvaart) zich vrijdagmiddag aan wethouders, raadsleden en griffie van de gemeente Goeree-Overflakkee. De vestiging aan de Deltahaven, waar onderwijs, ondernemers en overheid elkaar vinden, was de ontvangstlocatie voor een veelomvattend werkbezoek met een drietal kernthema’s. De raadsleden kregen informatie over wat de school te bieden heeft, met daaraan gekoppeld een rondleiding en een kijkje op het nieuwe opleidingsschip De Stormmeeuw in de haven. Afsluitend waren er ‘Rondetafelgesprekken’.

Door Jaap Ruizeveld

Het college van bestuur, directie, docenten en enkele leerlingen van de campus toonden de gemeentelijke bezoekers hoe innovatief en vernieuwend er in het onderwijs is en wordt ingespeeld op de meest moderne ontwikkelingen. Bijvoorbeeld in de praktijklessen met gebruik van simulatoren, waar je op een geheel andere locatie je navigatievaardigheden kan toetsen. Het toont aan hoe de school uit het dal is gekomen, met 24 aanmeldingen voor het eerste leerjaar kan starten en de lijn naar boven wil bestendigen.

Kansen pakken

In zijn openingswoord stelde Jan Kweekel (lid College van Bestuur) dat je je niet moet verzetten tegen komende veranderingen, maar juist deze moet omarmen en kansen dient te pakken. “De school (campus) heeft inmiddels een spiraal doorbroken. Laat duidelijk zien wat met een diploma waardevol is voor de jeugd. Er is een grote vraag naar technisch geschoolde werknemers. Als school hebben we de afgelopen periode stappen gezet. Toch staan wij nog aan het begin, zijn er nog lang niet, maar ambitieus kunnen wij in samenwerking, hoger klimmen.” Kweekel pleitte er vervolgens voor om de middelen die de overheid biedt voor het inzetten van waterstof op het eiland op te pakken. “Dan kunnen wij vooroplopen. Er liggen kansen voor de visserij en de werven, voor de havens van Stellendam.”

De Stormmeeuw

In een viertal groepen was voor het gemeenteraadsbezoek een rondleiding in de school georganiseerd maar ook het uitstapje naar het voor 1,2 miljoen euro aangekochte ex-douaneschip De Stormmeeuw was extra boeiend. Het vaartuig biedt alle mogelijkheden voor het moderne onderwijs. Een kijkje op de brug voorzien van deskundige toelichting en informatie maakte snel duidelijk en begrijpelijk dat niet alleen de campus, maar ook andere organisaties bij hun activiteiten graag van dit schip gebruik willen maken. Zoals politie, marechaussee en ook al loodsen uit Zuid-Afrika. De Stormmeeuw had lange tijd een ligplaats bij Maaskant op de werf maar is na verbouwing nu inzetbaar voor het onderwijs.

Opwaartse lijn

Begeleid door de deskundige crew van de campus maakten de gemeentelijke bestuurders en medewerkers een excursie van leslokaal naar leslokaal. Zij zagen handwerk bij het nettenboeten, hoe een compleet net wordt samengesteld, het uitvoeren van technische vaardigheden, hoe digitaal gecommuniceerd wordt, de verschillen in opleiding zeevaart en visserij en de techniek. Alles kwam aan bod, zelfs hoe je een visje moet schoonmaken. Uitgelegd werd hoe het onderwijs over de verschillende leerjaren is verdeeld.
Raadsleden stelden een aantal vragen. Over afval: Op zee mag niets overboord worden gegooid. Het wordt meegenomen naar de haven en daar in een bak op de steiger geplaatst. En ja, er wordt veel aandacht besteed aan het vissen in de toekomst. Lessen over ecologische systemen maken leerlingen bewust dat wat je nu doet, je dat ook voor later doet. De campus heeft de opwaartse lijn stevig ingezet en dat valt niet alleen bij de gemeentelijke overheid op het eiland maar ook bij de leerlingen in goed vaarwater. “Ik heb het hier prima naar mijn zin en werk in een fijne sfeer met plezier toe naar mijn diploma”, zegt een leerling. “Jaren geleden had ik nooit verwacht dat ik deze opleidingen hier zou gaan volgen.”

Uit de krant