De havenevangelisten van SCFS Rotterdam bij het nieuwe onderkomen. Tweede van links Felix Henrichs uit Dirksland.
De havenevangelisten van SCFS Rotterdam bij het nieuwe onderkomen. Tweede van links Felix Henrichs uit Dirksland.

Havenevangelisatie heeft nieuw onderkomen gevonden

Algemeen 489 keer gelezen

DIRKSLAND/ROZENBURG - De Seamen’s Christian Friend Society Rotterdam (SCFS) bestaat al meer dan twintig jaar. Vanuit deze organisatie bezoeken een aantal evangelisten, waaronder Felix Henrichs uit Dirksland, dagelijks de grote zeeschepen in de Rotterdamse haven. Naast het brengen van het evangelie, bieden ze ook praktische hulp.

Door Adri van der Laan

De SCFS heeft in het verleden al verschillende uitvalbases gehad. Deze ruimten werden gebruikt als kantoor maar ook als opslagplaats voor boeken en andere goederen. Na een opslag in Stellendam kwamen ze in Rozenburg terecht in een pand waarvan uit de organisatie enkele jaren heeft mogen werken. Maar ook aan het gebruik van deze ruimte kwam een eind. Men was daarom al een tijdje op zoek naar een ander onderkomen. Deze zoektocht was succesvol want afgelopen vrijdag kregen ze de sleutel overhandigd van een onderkomen waar de havenevangelisten heel blij mee zijn. Het is een pand op een bedrijventerrein bij Rozenburger aan de Dwarsweg 40b. “Dit pand biedt geweldige mogelijkheden voor ons team. Het allerbelangrijkste is dat we centraal op een vaste plek onze lectuur droog en veilig kunnen opslaan. En we zitten natuurlijk in het hart van ons werkterrein”, aldus Felix Henrichs.

Evangelisatiewerk

Vanuit de SCFS werkt een aantal fulltime evangelisten samen met vrijwilligers. Deze scheepsbezoekers ontmoeten dagelijks zeelieden die afkomstig zijn vanuit de hele wereld. Ondanks dat de zeelui alle wereldzeeën bevaren, zijn ze meestal toch wel eenzaam. Een groot deel van hen zit maandenlang aan boord van hun schip. In tegenstelling tot de officieren, komen veel gewone bemanningsleden maar zelden thuis. Sommigen zijn vooral in deze coronatijd al meer dan een jaar niet thuis geweest. Van passagieren aan de wal is doorgaans geen sprake want ook hier geldt dat ‘tijd geld is’. En blijven de schepen geen uur langer aan wal dan nodig is.

De havenevangelisten zoeken de schepelingen op en vertellen hen het evangelie. Daarnaast bemoedigen ze ook zeelieden die christen zijn en als het mogelijk is, houden ze gezamenlijk bijbelstudies aan boord. Daarnaast wordt er ook hulp geboden met materiële zaken. Bekend zijn de kerstpakketten en het uitdelen van gebreide mutsen aan de zeelui. Bij het uitdelen hiervan en ook bijn het evangelisatiewerk is ook een aantal vrijwilligers afkomstig van het eiland actief.

Fondswerfactie

De mensen van SCFS zijn heel blij met het nieuwe onderkomen voor hun organisatie. Het is de bedoeling dat ze dit pand voor langere tijd gaan huren. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden. Het werk van de SCFS wordt voor een groot deel gefinancierd uit giften. Voor de huur en de andere kosten van het pand organiseert men een fondswerfactie. Dit om de komende vijf jaar de kosten op te kunnen brengen, zonder dat het overige werk daardoor in de verdrukking komt.

De organisatie vraagt daarom ook om financiële hulp. Men streeft er naar om € 60.000,- voor de komen vijf jaar apart te zetten.

Financiële ondersteuing

Wie een bijdrage hieraan wil leveren kan dit doen door een bedrag te storen via NL11 RABO 0114 9920 96, t.n.v. Stichting SCFS Rotterdam. Ook kan er, onder vermelding van’ onderkomen, maandelijks een bedrag worden overgemaakt. Meer informatie is te vinden via www.scfs-rotterdam.nl email: info@scfs-rotterdam.nl.

Uit de krant