(Foto: Dinant Struik).
(Foto: Dinant Struik).

Onduidelijkheid bij vissers over gevolgen van Brexit

Algemeen 410 keer gelezen

STELLENDAM/REGIO - De Brexit is voor de visserij in deze eerste weken van het nieuwe jaar nog verre van een gelopen race. Onduidelijkheid overheerst. De Nederlandse Vissersbond legt contacten over de vismachtigingen en voert gesprekken met minister Schouten over schadecompensatie voor het verlies aan quota.

Door Jaap Ruizeveld

Door de Brexit-deal moeten EU-vissers gemiddeld een kwart van het vangstquota geven aan het Verenigd Koninkrijk. Een teleurstelling die de vissers nu en in de toekomst miljoenen gaat kosten. Vanuit de EU is er een vangnet voor sectoren die schade ondervinden door de Brexit. In deze ‘pot’ zit 5 miljard euro, waarvan 600 miljoen euro voor de EU-visserijsector en 130 miljoen euro voor de Nederlandse vissers die getroffen zijn door de Brexit.

Verdeling

Al weken voert de visserijsector, waaronder de Nederlandse Vissersbond, intensieve gesprekken met minister Schouten en het ministerie van LNV over de invulling van de Brexit-compensatiegelden voor de Nederlandse vissers. De Nederlandse Vissersbond heeft deze week een voorstel neergelegd. In dit voorstel zouden de kottervissers hun originele aandeel van het quotum behouden en geen kilo’s verliezen door de Brexit-deal. Dit zou mogelijk kunnen zijn via staatssteunregels. Het ministerie van LNV gaat dit voorstel toetsen.

Onzekerheid

Onzekerheid blijft er voor de EU-vissers in de Britse wateren. Ondanks dat de vissers nog 5,5 jaar mogen vissen in deze wateren op basis van een vismachtiging, is de vrees groot voor tegenwerkingen. Dit door het houden van allerlei controles op zee door Britse controleurs. Niet alleen de Nederlandse visserijsector lijdt verliezen en hinder door de Brexit. Ook de Schotse visserijsector loopt vast. Door administratie en grensvertragingen bij transport, kunnen zij hun vangst niet op tijd vers exporteren en moeten zij noodgedwongen hun vangsten verkopen tegen dumpprijzen.

Uit de krant