Anneke Rotmans bij het weggeefkastje in Den Bommel (Foto: Mirjam Terhoeve).
Anneke Rotmans bij het weggeefkastje in Den Bommel (Foto: Mirjam Terhoeve).

Eerste weggeefkastje in Den Bommel “Je pakt wat je nodig hebt en geeft wat je kunt missen”

Algemeen 883 keer gelezen

DEN BOMMEL - Iedereen kent inmiddels wel het zwerfboekenstation. Je zet er een boek in, wat je niet meer gaat lezen of je neemt één van de boeken, die er in staan, mee. Het is een mooi en gratis ruilprincipe. Sinds enige tijd is daar een variant van bijgekomen: Het weggeefkastje of buurtkastje. Het is een kastje langs de straat, waarin je levensmiddelen kan zetten, die je niet gebruikt of kan missen, en andersom, ook iets uit kan halen wat je nodig hebt. In Nederland bestaat dit fenomeen al langer, maar op Goeree-Overflakkee is sinds kort het eerste kastje te vinden in Den Bommel.

Door Mirjam Terhoeve

Het weggeefkastje, oftewel Little Free Pantry (openbare proviandruilkast), is een initiatief van de Stichting SoGoed, om mensen te helpen en om verspilling tegen te gaan. Anneke Rotmans las erover in het Max magazine en vond het meteen een geweldig idee. “Hier in Den Bommel is er, behalve een bakker, geen mogelijkheid om boodschappen te halen”, vertelt ze. “Heel vaak wordt er dan, voor het vergeten boodschapje, een beroep gedaan op buurtgenoten. Nadat ik het artikel had gelezen bedacht ik dat dit een handig ruilmiddel zou zijn hier in het dorp. Voor het vergeten boodschapje kan men een kijkje nemen in het kastje en wellicht staat er iets voor je bij. Andersom kunnen mensen een artikel wat ze niet gebruiken in het kastje terugleggen”. “Ruilen is overigens niet verplicht”, voegt ze er vlug aan toe. “Je mag ook gewoon iets pakken zonder iets terug te leggen of alleen wat komen brengen. Dat is meteen de slogan van de Stichting SoGoed: “Pak wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen. Zo gaan we voedselverspilling tegen en zorgen we voor een socialere wijk.”

Voorwaarden

Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. “Het gaat om houdbare producten, die niet aangebroken en ook niet over de datum zijn”, benadrukt Anneke. “Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, pindakaas, rijst, pasta, suiker of zeep. Het is niet toegestaan om rookwaren of alcoholische dranken in het kastje te leggen.” In het kastje van Anneke is van alles te vinden. Ze heeft inmiddels wel gemerkt dat mensen graag wat komen brengen, maar toch schromen om wat mee te nemen. “En dat hoeft helemaal niet”, zegt ze. “Als je iets kan gebruiken, neem het dan gerust mee, het is ervoor.”

Het initiatief is overgewaaid uit Amerika en gebaseerd op de zwerfboekenstations. In 2016 werd het idee geïntroduceerd in Nederland door René Verhoogt, oprichter van de Stichting SoGoed en in 2017 werd het eerste kastje in gebruik genomen in Purmerend. Inmiddels staan er al meer dan 50 kastjes verspreid door het hele land. De Buurtkastjes worden handgemaakt door medewerkers van Reakt in Purmerend. Dit is een onderdeel van de Parnassia Groep en is een organisatie dat aan dagbesteding doet en leerwerkplekken heeft voor mensen met psychische problemen.

Waardering

Ook Anneke heeft haar kastje bij deze organisatie aangeschaft. Het is mooi, stevig en waterdicht. “Het kost wel wat, maar je steunt er de Stichting en de Parnassia Groep mee”, zegt ze tot slot. “In Den Bommel wordt het initiatief enorm gewaardeerd. Buurtbewoners en ook de dorpsraad ondersteunen me geweldig met het promoten van het weggeefkastje. Secretaris Jan Meinster heeft het op Facebook gezet en het bericht is al vele malen gedeeld. Ik wil iedereen daar heel erg voor bedanken. Ik hoop dan ook van harte dat meer mensen of organisaties op Goeree-Overflakkee dit initiatief overnemen. Wat zou het mooi zijn als er in elk dorp minimaal één zou komen. Het kastje kan overal staan: in een voortuin, bij een wijkcentrum, een kerk of bij een winkelcentrum. Zo wordt het meteen een sociale ontmoetingsplek.”

Het weggeefkastje van Anneke is te vinden op het adres Julianastraat 12 te Den Bommel. Meer informatie over de achtergrond en de aanschaf van een buurtkastje is te vinden op www.stichtingsogoed.nl.

Uit de krant