De lichtopstand in volle glorie (Foto: Kees van Rixoort).
De lichtopstand in volle glorie (Foto: Kees van Rixoort).

Lichtopstand terug van weggeweest op kop van de Stellendamse haven

Algemeen 1.233 keer gelezen

STELLENDAM – Oudere Stellendammers weten het misschien nog: ooit stond er bij de ingang van de oude haven, aan het westelijke eind van het havenkanaal, een zogenoemde lichtopstand. Het kleine vuurtorentje was bedoeld om schippers de weg richting haven te wijzen. De lichtopstand verdween en was ook niet meer nodig, maar is weer terug. Althans, een replica.

Door Kees van Rixoort

Woensdag 7 oktober, acht uur ‘s ochtends. Na een wandeling over het nu nog versleten jaagpad aan de westelijke zijde van het havenkanaal, komt een bouwpakket in beeld. Het zijn de metalen onderdelen van de nieuwe lichtopstand. Zwarte buizen en balken, plateaudelen, een trap, hekwerken, montagemateriaal – het ligt allemaal, netjes geordend, klaar in het gras.

Montage

Twee mannen van Goeree Staal beginnen met de montage. Een kraan voert de grote zwarte staanders aan. Zes stuks. Stuk voor stuk komen ze op de goede plaats te staan: op de zes betonnen heipalen, die eerder al de zompige grond in zijn gejast. Dan volgen de verbindingsstukken bovenaan, een plateau, de trap, het hekwerk, de binnenring waarop het lichthuisje komt te staan. Af en toe komt er wat regen uit donkergrijze wolken, maar dat schijnt de werkmannen niet te hinderen. Het werk vlot goed, het is net meccano voor volwassenen.

Aan het eind van de ochtend is het onderstel in elkaar gezet. De kraanmachinist heeft het lichthuisje op een pallet even verderop neergezet. Met de gele cirkelvormige wand en het felrode zeskantige dak is het een opvallende top van de nieuwe lichtopstand. Maar hij staat nog niet op zijn plaats. Eerst schaften.

Direct na de lunch takelt de kraan het roodgele huisje op en na een kort zweeftochtje door de lucht staat het op zijn plaats. Op de binnenring. Een van de mannen monteert een weerhaantje boven op het dakje. De finishing touch? Nee, het vastzetten van de diverse delen gaat nog de hele middag door. En later die week – als het weer beter is – komt er nog glas in de vensters.

Erfgoedlijn

Het plaatsen van de lichtopstand is een onderdeel van de aanpak van de haven en het havenkanaal van Stellendam in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Andere onderdelen van dat project zijn het plaatsen van een bankje vlak bij het vuurtorentje en het verbeteren van het jaagpad langs het havenkanaal. De bank, net als de lichtopstand gemaakt door Goeree Staal, is ook gerealiseerd. Het ‘meubelstuk’ biedt de mogelijkheid om even lekker te zitten en wie weet te mijmeren over tijden van weleer, toen de schepen de haven van Stellendam in en uit voeren. Langs de lichtopstand.

Binnenkort is deze fraaie plek beter bereikbaar voor wandelaars. Het nu nog slecht toegankelijke jaagpad verandert namelijk binnen afzienbare tijd in een schelpenpad.

Noordse woelmuis

De uitvoering van het project langs het havenkanaal en op de kop daarvan heeft vertraging opgelopen vanwege de aanwezigheid van de noordse woelmuis, een beschermde diersoort. Na het afzetten van de locatie met een rubberen scherm (met vangemmers), konden de werkzaamheden uiteindelijk plaatsvinden.

De mannen van Goeree Staal monteren de staanders en het plateau aan elkaar (Foto: Kees van Rixoort).

Uit de krant