Het beruchte kruispunt bij Goedereede (Foto: Adri van der Laan).
Het beruchte kruispunt bij Goedereede (Foto: Adri van der Laan).

Berucht kruispunt bij Goedereede blijkt nog altijd melkkoe voor Rijk

Algemeen 3.220 keer gelezen

GOEDEREEDE - Het is al jaren een berucht kruispunt, maar ook in het tweede tertiaal van 2020 (mei tot en met augustus) was het weer kassa voor de schatkist van de rijksoverheid dankzij de flitspalen op het kruispunt van de N57 bij Goedereede.

Met name het verkeer dat vanuit Ouddorp richting Stellendam rijdt, zorgde voor heel veel bekeuringen. In de periode mei tot en met augustus waren dat er in totaal 12.591. Daarvan reden 90 weggebruikers door rood licht, de overige boetes waren voor te hard rijden. Op het wegdeel bij het kruispunt mag je maar 50 km/h, terwijl de maximumsnelheid op de rest van het Flakkeese deel van de N57 bijna overal 80 km/h is en bij Stellendam zelfs 100 km/h. Ook de flitspaal aan de andere kant van het kruispunt verdiende zichzelf in vier maanden heel vaak terug. Die paal flitste in totaal 5.421 keer, waarvan 95 voor rijden door rood. Ook de flitspaal op de N59 bij Oude-Tonge scoorde flink watt bekeuringen: 4.327, waarvan 88 voor rijden door rood.

Acht ton

Een exacte opbrengst is niet beschikbaar, bij benadering is natuurlijk wel een bedrag uit te rekenen die het kruispunt bij Goedereede in die vier maanden heeft opgeleverd. Als je met 5 km/h te hard wordt geflitst op een plek waar je 50 mag, kost dat 44 euro (inclusief administratiekosten). Vermoedelijk vonden veel overtredingen rond die snelheid plaats, omdat mensen nog altijd te weinig beseffen die gevoelig de flitspalen op het kruispunt staan afgesteld.

Uitgaande van deze conservatieve berekening zou dat betekenen dat alleen al de flitspaal aan de kant van de Provincialeweg ruim 550.000 euro heeft opgebracht. Als dezelfde berekening wordt toegepast op de andere flitspaal, komt er nog eens ruim 234.000 euro bij. Door rood rijden kost 240 euro. Dat gebeurde in totaal 185 keer in de genoemde periode, goed voor nog eens 44.400 euro. In vier maanden tijd leverde het kruispunt bij Goedereede de staatskas in dat geval een slordige 800.000 euro op. In vier maanden tijd.

Toeristen

In de eerste vier maanden van 2020 leverden de flitspalen respectievelijk ‘slechts’ 7.499 en 3.719 bekeuringen op. De piek in de zomermaanden heeft natuurlijk alles te maken met de zomervakantie en de vele Duitse toeristen die via de N57 naar de Kop van Goeree rijden. Die toeristen zijn niet zo bekend met een van de meest ‘beruchte’ kruispunten van Nederland. Vermoedelijk steken heel veel brieven van het CJIB dan ook de grens over.

Alleen een flitspaal in Waddinxveen (13.502 keer geflitst) en in het Westland (12.997) scoorden in mei tot en met augustus nog hoger dan Goedereede.

Uit de krant