Afbeelding

Vrijwilligers gezocht voor afvalonderzoek Grevelingenmeer

Algemeen 204 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mensen die in de buurt van het Grevelingenmeer en hét verschil willen maken in de aanpak van de plasticsoep, kunnen zich aanmelden als rivierafvalonderzoeker bij Schone Rivieren en het afval in kaart brengen.

Vanaf 2017 doet Schone Rivieren langs de Maas en de Waal een grootschalig citizen science onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs de rivieren. Sindsdien hebben meer dan 400 vrijwilligers meer dan 250.000 stuks afval geregistreerd. Het project breidt uit naar andere grote rivieren in Nederland om een nog beter beeld te krijgen van de afvalproblematiek. De data wordt gebruikt voor aanpak aan de bron.

"We zoeken enthousiaste vrijwilligers die zich betrokken voelen bij het rivierenlandschap en/of de plastic afvalproblematiek", aldus Schone Rivieren. "Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je vanaf najaar 2020 twee keer per jaar het afval. Je kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom."

De deelnemers doen mee aan één van de voorbereidende digitale trainingen op 10, 12, 24 of 26 september. "Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren", aldus Schone Rivieren. "Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je je samen aanmelden. Alleen aanmelden kan ook. Bij de toewijzingen van de tracés houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Op het tracé ga je twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval tellen en indelen in categorieën. Na de telling voer je online je resultaten in via het digitale formulier op de Schone Rivieren-website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse. Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar."

Aanmelden kan via schonerivieren.org. Voor vragen kan men een e-mail sturen naar info@schonerivieren.org.

Uit de krant