Afbeelding

Een uitdeelactie waarvan je vruchten kunt plukken

Algemeen 361 keer gelezen

Erfgoed en Groen

De Groene Motor is ook betrokken bij het platform Zelf doen in Erfgoed en Groen. Het platform, opgezet in samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland, is bedoeld om vrijwilligers kennis te laten opdoen, informatie en vacatures te delen, gereedschap te lenen, vouchers aan te vragen en als aanmeldpunt voor activiteiten. Meer informatie op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

SOMMELSDIJK – In Zuid-Holland zijn de afgelopen dagen 5.000 jonge perenbomen uitgedeeld. Landelijk gezien gaat het zelfs om 150.000 boompjes. Vrijwilligersplatform De Groene Motor bracht ook 220 perenbomen op hofstede Lust en Last in Sommelsdijk.

Arie-Jan Prins, medewerker gereedschap en veiligheid van De Groene Motor, reed donderdag bijna de hele dag door Zuid-Holland om, samen met een vrijwilliger, bomen af te leveren. Vanuit Noordwijkerhout deden ze diverse locaties aan, zoals Oud-Beijerland, Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Delft. En dus ook Sommelsdijk.
“Het zijn bomen van een kweker, die te maken had met het annuleren van een grote order. Door corona. Hij had ze kunnen vernietigen, maar bood ze aan bij Meer Bomen Nu. Dat is een project van onder meer Urgenda en Caring Farmers dat Nederland groener wil maken”, vertelt Arie-Jan Prins, terwijl hij druk bezig is met het uitladen van de ruim tweehonderd bomen op het terrein van Lust en Last. De ambitie van Meer Bomen Nu is om komende winter minimaal een miljoen bomen gratis weg te geven.

Met 150.000 perenboompjes kom je al een heel eind. Maar hoe krijg je die bomen op al die locaties? In Zuid-Holland zorgde De Groene Motor daar dus voor. “De Groene Motor is een vrijwilligersplatform in de provincie. Vrijwilligers kunnen er kennis opdoen en advies krijgen. We hebben een cursusagenda met bijvoorbeeld cursussen veilig wilgen knotten en bosmaaien”, zegt Prins. “Verder lenen we gereedschap uit aan vrijwilligersgroepen. Denk aan snoeigereedschap, zagen, takkenscharen, spades en ook kindergereedschap. Bovendien ontplooien we initiatieven die het groen in Zuid-Holland ten goede komen.”
Het verdelen van 5000 perenbomen past daar naadloos bij. Bij Lust en Last konden belangstellenden ze vrijdag- en zaterdagmiddag ophalen. Donderdagmiddag laat, op het moment van aflevering, was er al een aantal gereserveerd.
Het zijn bomen van anderhalve tot twee meter. Laagstam. “Dus ze worden niet hoog en ze zijn gemakkelijk in het onderhoud”, zegt Prins. “De boompjes moeten wel zo gauw mogelijk de grond in. Wat voor vruchten eraan komen? Conference-peren.”
De uitdeelactie van De Groene Motor was een groot succes. Alle 5.000 bomen waren binnen twee dagen opgehaald.

Uit de krant