Afbeelding

Slechts 10 procent lokale ondernemers heeft geen financiële schade door corona

Algemeen 683 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op verzoek van het gemeentebestuur heeft het bureau Het Pon een meting gedaan naar impact en gevolgen van het coronavirus op ondernemers in Goeree-Overflakkee. Het gemeentebestuur wil met deze meting een eerste inzicht krijgen, wat overigens een lastig punt is. De toekomst is onzeker en de situatie kan op ieder moment weer veranderen. De resultaten van deze peiling bieden een eerste inzicht in de huidige stand van zaken en kan dan ook gezien worden als een nulmeting. Om zicht te krijgen in de situatie op langere termijn, heeft het onderzoeksbureau Het Pon aangeraden een dergelijke meting onder ondernemers in de toekomst te herhalen.

Door Jaap Ruizeveld

Wel geeft het onderzoek inzicht in de impact op ondernemers en de maatregelen die zij hebben getroffen. Het biedt de gemeente inzicht in de ervaring van de huidige informatievoorziening en maatregelen en inzicht in genoemde behoeften van de ondernemers. De peiling is van 25 mei tot en met woensdag 10 juni gehouden. In totaal hebben 344 ondernemers de vragenlijst ingevuld. Iets meer dan de helft (56 procent) geeft aan dat de impact van het virus op hun onderneming groot is. Voor 16 procent speelt dat veel minder.

Hoogte schade

Aan de ondernemers is gevraagd naar een schatting van de hoogte van de financiële schade voor hun bedrijf/onderneming tot 1 juni 2020. Tien procent schat in vooralsnog geen financiële schade te lijden. Ruim 39 procent schat de schade op 25.000 euro; 20 procent tussen 50.000 en 250.000 euro schade en 10 procent op 250.000 euro en of meer. De helft van de ondernemers heeft landelijke steunmaatregelen aangevraagd. Ondernemers die lokale steunmaatregelen vroegen doen dit voor uitstel of kwijtschelding van betalingen van de gemeentelijke belastingen. 16 procent vroeg om uitstel van het betalen van een gemeentelijke factuur. Daarnaast blijkt er behoefte aan een overbruggingsfinanciering of structureel kapitaal. Een derde deel gaf aan dat het andere maatregelen trof.

Ook kansen

Als de virusperiode langer gaat voortduren wordt aanvrage voor werktijdverkorting voor het personeel sterk overwogen. Reorganisatie in het bedrijf tot zelfs ontslag personeel wordt in enkele gevallen dan niet uitgesloten, maar vooralsnog vindt 36 procent dat dit niet tot een faillissement zal leiden. Vier procent ziet juist nieuwe kansen in deze coronacrisisfase. Van de respondenten vindt 57 - 62 procent dat de gemeente voldoende bereikbaar is voor vragen en informatie. Rond 15 procent vindt dat dit niet het geval is.

Uit de krant