Gerben Kieviet, Marja van der Welle en Anne Verhey vinden dat corona ook veel saamhorigheid heeft gebracht (Foto: Mirjam Terhoeve).
Gerben Kieviet, Marja van der Welle en Anne Verhey vinden dat corona ook veel saamhorigheid heeft gebracht (Foto: Mirjam Terhoeve).

Stichting Zijn start activiteiten gedeeltelijk weer op

Algemeen 844 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Sinds vorige week is Stichting Zijn weer gestart met enkele activiteiten. Volgens de regels van het RIVM zijn een aantal locaties weer geopend en mag men in groepen van maximaal 10 personen bij elkaar komen, mits de activiteit dat toelaat. Ook mensen die gebruik willen maken van de formulierenbrigade, kunnen op afspraak weer langskomen. De Stichting is blij dat er weer wat mogelijk is, want vele bezoekers hebben de contacten met elkaar erg gemist.

Door Mirjam Terhoeve

“We zijn inderdaad verheugd dat we weer enkele activiteiten kunnen opstarten”, beaamt directeur Anne Verhey. “Veel van onze bezoekers vallen in de risicogroep, dus we moesten zorgvuldig bekijken wat er mogelijk is. Bingo’s en theatervoorstellingen uiteraard niet, maar er zijn genoeg activiteiten die wel kunnen volgens de regels. We hebben daarom gesteld dat er maximaal 10 mensen tegelijk bij elkaar mogen komen. Zo gaat bijvoorbeeld het mantelzorgcafé weer van start in aangepaste vorm. Er zijn ook plaatselijke commissies die, op eigen verzoek, hebben besloten om pas na de zomervakantie weer te starten. Daar hebben we uiteraard alle begrip voor.”

De Stichting heeft een intensieve periode achter de rug. “Na de persconferentie in maart moesten er behoorlijk wat telefoontjes gepleegd worden”, vertelt Verhey. “Er stond al van alles gepland in het Diekhuus en daarnaast moesten we al onze vrijwilligers en de plaatselijke commissies (in 12 kernen) benaderen. Ook de medewerkers op onze eigen locaties (Diekhuus, Wijkcentrum en het JAC) moesten geïnformeerd worden. Gelukkig reageerden de meeste mensen met de Flakkeese nuchterheid: ‘Tis zoals het is’. Maar om eerlijk te zijn, moesten we ook zelf alles even laten bezinken. Deze situatie hadden wij immers nooit meegemaakt.”

Mantelzorgers

Welzijnsadviseur Marja van der Welle, haar collega’s Carla, Annemarie en Jacqueline en een aantal vrijwilligers hebben eveneens veel telefoontjes gepleegd. De welzijnsadviseurs ondersteunen de mantelzorgers op het eiland. “We hebben ze gebeld met de vraag of er hulp nodig was”, licht Van der Welle toe. “Bij de meesten ging het goed, anderen wilden graag regelmatig contact om zo hun verhaal te doen. Vooral mantelzorgers die door de sluiting van de dagbestedingen en het verplicht thuis blijven 24 uur per dag de zorg kregen voor hun hulpbehoevende partner of kinderen, hadden het zwaar. Toch kwamen er later steeds meer signalen van mensen die hulp zochten via de speciale Coronalijn. Mensen misten hun contacten, hun vrijheid, hun familie. Samen met andere betrokken organisaties hebben we daarom een leuk pakketje samengesteld voor alle 70-plussers. Gewoon als oppeppertje en om nogmaals te benadrukken niet te schromen om te bellen of de speciale website te bezoeken. Het is er immers voor.”

Jongeren

“Ook de jongeren hadden het niet makkelijk”, vult Verhey aan. “Onze jongerenwerkers hebben contact met ze gezocht en ze gaven aan het een hele saaie periode te vinden, zonder schoolbezoek, contact met vrienden en het wegvallen van een bijbaantje. En dat terwijl ze online wat vaardiger zijn en het druk hadden met school. Daarop hebben de jongerenwerkers een aantal leuke online challenges georganiseerd, waaraan enthousiast werd meegedaan, zowel op het gebied van bewegen, van muziek, cultureel als ook maatschappelijk. Inmiddels is men daarmee gestopt en gaat het JAC weer open.”

Formulierenbrigade

Gerben Kieviet van de formulierenbrigade is ook aangeschoven. Hij vertelt dat ze een drukke periode hebben gehad, al konden mensen niet meer langskomen. “We zijn voornamelijk digitaal te werk gegaan, maar dat bleek toch lastig. Niet iedereen is even handig met de computer en het is op afstand moeilijk meekijken op een formulier. Bovendien speelt bij sommige mensen de taal een rol. We zijn nu wel een beetje huiverig voor de nasleep. Te laat ingestuurde formulieren, onbetaalde rekeningen enzovoort, al zijn de meeste instanties nu wat soepeler. Gezien de signalen verwachten we ook meer hulpvragen bij formulieren inzake werkloosheid en scheidingen. We wachten het af. Het loket is aangepast weer open op afspraak.”

Muziek op locatie

Kieviet heeft zich de afgelopen tijd samen met collega’s Liane van der Velde en Sonja Smit ingezet voor een mooi project. “Het culturele programma van het Diekhuus viel weg, dus we dachten: dan brengen we het naar de mensen toe. In samenwerking met Curamare, Sjaloom en Oost-West Wonen zijn er op diverse woon/zorglocaties optredens geregeld. Zo’n twaalf muzikanten en bandjes zijn goed geweest voor 52 optredens in deze periode. Van draaiorgel tot country tot klassiek en pop. Echt heel leuk en dankbaar om te doen. Het bracht enorm veel saamhorigheid.”

Saamhorigheid heeft ook Anne Verhey ondervonden. “De afgelopen tijd zijn we steeds nauwer gaan samenwerken met de andere organisaties op het eiland. We hopen dat dat zo blijft, maar dat geldt ook voor de medemenselijkheid en de zorg voor elkaar. Dat heeft corona ons ondanks alle ellende immers ook gebracht.”

Meer informatie over het werk van de Stichting is te vinden op: www.zijngo.nl.

Het draaiorgel van de familie Rossen zorgde bij Geldershof voor ontspanning.
De Sing it Sisters trad op bij Den Hoogen Caemer in Sommelsdijk.

Uit de krant