Afbeelding

Verloren seizoen voor tulpenkwekers

Algemeen 1.600 keer gelezen

OUDE-TONGE - Op donderdag 19 maart stonden er 40.000 tulpen verzendklaar bij de kwekerij van de familie Munters in Oude-Tonge en toen belde de exporteur, dat de grenzen dicht gingen en ze niet meer zouden worden opgehaald. Wat dan? Alles weggooien of nog wat proberen te verkopen. Piet en Jeanet Munters kozen voor het laatste en besloten de tulpen op hun erf aan te bieden voor een klein prijsje. Er wordt gretig afgenomen, maar dat dekt bij lange na niet de kosten. “Het is een verloren seizoen”, aldus het echtpaar.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Piet en Jeanet kweken al vanaf 1994 eersteklas tulpen in hun kas op eigen erf. Jaarlijks leveren ze zo’n 1,8 miljoen stuks voor de export, voornamelijk Zwitserland en een klein deel Amerika. In juni komen de bollen binnen, die vervolgens in de koelcellen al een temperatuurbehandeling krijgen. “Het opkweken begint rond november en half december kunnen de eerste tulpen worden geoogst”, legt Piet uit. “Dat zijn er dan nog niet zoveel, maar hoe verder we in het seizoen komen, des te meer tulpen we iedere week kunnen leveren. Bij het stijgen van de buitentemperatuur loopt dat op van 50.000 tot wel 100.000 stuks per week. Begin mei gaan de laatste tulpen weg. Dus je kan stellen, dat juist op het hoogtepunt van onze teelt, de export stil kwam te liggen. We hebben nu al ruim een maand niet kunnen leveren, terwijl de tulpen gewoon doorgroeien en de vaste lasten doorgaan. Voor ons is het seizoen eigenlijk helemaal verloren. Een jaar lang werk voor niks”.

“Natuurlijk zagen we het al een beetje aankomen”, vult Jeanet aan. “Je hoort de berichten en de exporteur werd steeds terughoudender. Op papier hadden we alles al verkocht, maar als je niet meer mag leveren, dan heb je dus niks. Nu horen we inmiddels wat berichten, dat de grenzen van Zwitserland wellicht weer opengaan binnenkort. Maar dat is voor ons dus eigenlijk te laat. Het seizoen is bijna voorbij. Zelf kun je er zo weinig aan doen. Je bent enorm afhankelijk van wat regeringen beslissen. Dit hebben we in al die jaren nooit meegemaakt. We wilden eigenlijk een beetje af gaan bouwen in verband met onze leeftijd. Nog een seizoen hierna en dan stoppen, was het plan. We gaan dat zeker nog doen, want de bollen zijn al besteld, maar we zijn nu toch wel wat huiverig. Het is opeens erg onzeker wat de toekomst gaat brengen”.

“Deze week werd aangekondigd dat er een potje komt voor de telers’, weet Piet. “Daar werd gelijk bij vermeld dat de eerste 30% onder het ondernemersrisico valt. Die ben je sowieso kwijt. Of er echt compensatie komt voor de overige 70% vraag ik me sterk af. Tot nu toe is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden en op welke manier je hiervoor in aanmerking kan komen. Ik wacht het af, maar ik vermoed niet, dat ons seizoen nog gered kan worden”.

Nu de tulpen niet worden opgehaald proberen Piet en Jeanet zoveel mogelijk bossen te verkopen via het stalletje op hun erf. “We halen de kosten er niet uit, maar het is ook zonde om ze allemaal te vernietigen”, menen ze. “We kregen meteen volop hulp van familie, vrienden en buren. Echt geweldig hoe iedereen met ons meeleeft. De tulpen vinden gretig aftrek. Van heinde en ver weet men ons te vinden. We krijgen ook veel complimenten over de kwaliteit en de lange houdbaarheid in de vaas. Ja, wat wil je, het zijn tulpen van topkwaliteit en verser kun je ze niet krijgen. Dan is het, ondanks alles, toch fijn, dat mensen van je product kunnen genieten”.

Het stalletje is tot en met half mei te vinden aan de Langeweg 21 Oude-Tonge.

Uit de krant