Het bankje wat nog over is met daarachter de bekladde en vernielde schakelkast.
Het bankje wat nog over is met daarachter de bekladde en vernielde schakelkast.

Vernielingen bij de Sluis in Oude-Tonge

Algemeen 1.305 keer gelezen

OUDE-TONGE- De laatste weken hebben er nogal wat vernielingen plaatsgevonden bij de nieuwe Sluis in Oude-Tonge. De schakelkast voor de sluisdeuren is meerdere keren opengebroken, een bankje is spoorloos verdwenen, verkeersborden zijn vernield, de bermen liggen vol troep en er zijn meerdere brandjes gesticht. De dorpsraad maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. Er waren mooie plannen in de maak om dit gebied 'op te leuken’ voor de bewoners en bezoekers van Oude-Tonge, maar men twijfelt of dit nog door kan gaan.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Niemand begrijpt wat het nut is van deze vernielingen en waarom mensen dit doen. Voorzitter van de dorpsraad Ben Musters heeft geen idee wie dit veroorzaakt. “Het is moeilijk een groep of bepaalde personen aan te wijzen zonder bewijs”, zegt hij. “Maar de daders moeten de situatie kennen, dat staat buiten kijf. We balen er enorm van. We zijn in samenwerking met de erfgoedlijn en de gemeente mooie plannen aan het maken voor dit gebied. In het kader hiervan zijn er afgelopen najaar twee bankjes geplaatst bovenop de sluis. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt door wandelaars en fietsers. Eén van de bankjes is sinds afgelopen week spoorloos verdwenen. Dat kan geen kinderspel zijn geweest. De bankjes zijn geheel van staal en zaten muurvast in het beton. Die haal je niet snel even weg, daar komt meer bij kijken. Toevallig had de gemeente deze week duikers ingehuurd om de sluisdeuren onder water te inspecteren en zij hebben meteen gekeken of het bankje misschien in het water lag, maar er is niks gevonden.”

De afgelopen tijd is ook de schakelkast van de sluis meerdere malen opengebroken en werd het paneel vernield. Gelukkig werken de sluisdeuren nog wel. In het asfalt staan diepe autosporen, verkeersborden zijn vernield of weggehaald en ook de slagboom beneden op het terrein ontkwam niet aan vernielingen. De bermen liggen vol met troep en afval en op diverse plaatsen is brand gesticht. Ook in het dorp zelf zijn er vernielingen aangericht en eigendommen ontvreemd.

Doorgang projecten

De dorpsraad is, zoals vermeld, al enige tijd bezig met het realiseren van wat projecten. Denk aan een uitkijktoren, een vogelkijkhut en wat speelvoorzieningen voor kinderen op het strandje achter de sluis. Ook is er samen met de erfgoedlijn een begin gemaakt met de aanleg van een trailerhelling. De leden van de dorpsraad vragen zich nu sterk af of ze nog met deze plannen door zullen gaan. “We willen heel graag wat geld en energie steken in deze projecten”, vertelt de voorzitter, “maar als de situatie niet verbetert dan is het weggegooid geld. Het is ontzettend jammer dat enkele personen dit verpesten voor de rest van het dorp. Wellicht realiseert men zich niet, dat dit de gemeenschap gewoon ook heel veel geld kost. Ik denk daarom dat hier zeker een taak is weggelegd voor de politiek. Wij pleiten dan ook met klem voor meer handhaving op deze plek. Het is een prachtig stukje nabij het dorp, waar veel mensen van zouden kunnen genieten.”

Reactie gemeente

De gemeente heeft vooralsnog betonnen ruggen geplaatst om het autoverkeer te weren. De hulpdiensten kunnen gebruik maken van een andere route om het terrein te bereiken. De gemeente beraadt zich op dit moment over het treffen van verdere maatregelen. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman: “Dit gaat echt alle perken te buiten en wordt niet getolereerd. Ik begrijp niet dat mensen moedwillig andermans spullen vernielen of meenemen. Dit is geen kattenkwaad meer”. “We hebben aangifte gedaan bij de politie. Onze BOA’s en de politie houden verscherpt toezicht. Onveilige situaties die ontstaan door deze vorm van vandalisme moeten we voorkomen. We doen er alles aan om de daders te achterhalen. En als we weten wie ze zijn dan verhalen we de schade”, aldus de burgemeester.

Uit de krant