Cees van Dam (links) ontvangt de paasbroden uit handen van Ronald de Koning (midden) en Pim Peeman (rechts) van de eilandelijke Rotary.
Cees van Dam (links) ontvangt de paasbroden uit handen van Ronald de Koning (midden) en Pim Peeman (rechts) van de eilandelijke Rotary.

Voedselpakket én paasbrood voor iedereen in de food drive

Algemeen 1.277 keer gelezen

MIDDELHARNISMooie verrassing voor de mensen die de donderdag voor Pasen hun wekelijkse pakket ophaalden bij de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Er was voor iedereen een paasbrood, een presentje van de Rotary Goeree-Overflakkee in samenwerking met bakkerij Van Helden.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het heerlijke presentje was geen primeur. Vorig jaar hadden de serviceclub en de bakkerij ook al voor paasbroden gezorgd. Toen ging het om negentig broden, nu om 105. “Vers gebakken, ik heb er mijn best op gedaan”, zei bakker Peter van Helden vlak nadat hij de Rotary-bestelling had afgeleverd bij de Voedselbank.

De donatie van de Rotary Goeree-Overflakkee komt voort uit de gedachte om sociaal relevante initiatieven te ondersteunen. De serviceclub zamelt geld in via evenementen als de Rotary GO Rally en de Rotary GO Classic. “Vorig jaar is ons presentje aan de klanten van de Voedselbank goed ontvangen. Daarom doen we het dit jaar weer”, aldus Ronald de Koning, die de paasbroden samen met Pim Peeman namens de commissie goede doelen van de Rotary overhandigde aan voorzitter Cees van Dam van de eilandelijke Voedselbank. Van Dam toonde zich blij met de feestelijke aanvulling op het voedselpakket. “Super. De Rotary is een trouwe sponsor van de Voedselbank. We zijn zeer dankbaar.”

Gestage stroom

Volgens de voorzitter heeft het coronavirus wel het nodige veranderd, maar draait de Voedselbank min of meer probleemloos door in deze bizarre tijd. Waar andere Voedselbanken in den lande moeite hebben om de levering van voedsel op peil te houden, is er op Goeree-Overflakkee sprake van een overvloed van bijvoorbeeld fruit, aardappelen en artikelen uit supermarkten. De eerste weken kon de Voedselbank ook rekenen op overschotten van restaurants.

Het is duidelijk dat het grote netwerk en de goede relaties op het eiland zich uitbetalen in een gestage stroom van producten richting de Voedselbank. Een stroom waarvan ook andere regio’s kunnen profiteren, want Voedselbanken helpen elkaar onderling als de nood aan de man komt, of ruilen producten.

De wekelijkse distributie van de ruim honderd voedselpakketten is gewijzigd. Klanten rijden nu met hun auto het terrein op, ontvangen een verhuisdoos met voedsel als ze stilstaan en rijden vervolgens direct weer weg. “We hebben de logistiek veranderd en er een food drive van gemaakt”, zegt Cees van Dam.

Dat kon dankzij de levering van verhuisdozen door Flakkee Verhuizingen. “We werken nu al vier weken op deze manier. We hebben snel omgeschakeld, na ons eerste noodscenario om niet meer dan twaalf mensen tegelijk in de hal toe te laten. Overigens mag er maar één persoon in een auto zitten bij het ophalen. Het is geen gezinsuitstapje. We nemen de veiligheidsregels goed in acht.”

Anderhalve meter afstand houden is voor de vrijwilligers van de Voedselbank geen probleem. Wel zijn enkele oudere vrijwilligers en vrijwilligers die in de zorg werken nu even niet inzetbaar. Daar staat tegenover dat nieuwe vrijwilligers zich hebben aangemeld en ook al aan de slag zijn gegaan.

De coronacrisis heeft nog niet geleid tot nieuwe Voedselbank-klanten. Volgens voorzitter Van Dam heeft dat te maken met ‘het naar elkaar omzien’ op Goeree-Overflakkee. “Het kan wel een paar maanden duren voordat wij het merken.”

Uit de krant