Albert van Rossum (Archieffoto Eilanden-Nieuws)
Albert van Rossum (Archieffoto Eilanden-Nieuws)

Bij makelaars is het hollen of stilstaan, in tijden van corona vooral stilstaan

Algemeen 958 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tot voor kort waren veel woningen in no time verkocht, soms zelfs voordat ze goed en wel in de etalage stonden. Aan die licht overspannen markt - veel vraag, weinig aanbod - is in ieder geval voor even een eind gekomen. Sommige makelaars hebben amper nog wat te doen nu het coronavirus de wereld op z’n kop aan het zetten is. Andere merken er nog niet veel van en hebben deze week nog flink wat bezichtigingen in de agenda staan.

Door Kees van Rixoort

“Ik ben wel selectiever geworden”, zegt makelaar Albert van Rossum van de gelijknamige makelaardij in Middelharnis en Ouddorp. “Straks heb ik een bezichtiging in een lege woning. Dan is er weinig kans om het virus over te brengen. Maar een bezichtiging bij een gezin met vijf kinderen thuis of bij oudere mensen doe ik in de huidige omstandigheden liever niet. Er zijn trouwens sowieso weinig mensen die nu bellen voor een bezichtiging. De telefoon gaat niet, er zijn nauwelijks afspraken. En als er afspraken zijn, laat ik het van de situatie afhangen of ze door moeten gaan. Afspraken die niet echt nodig zijn, zeg ik af.”

Het kantoor was afgelopen vrijdag nog open, om lopende dossiers af te handelen en telefoontjes te beantwoorden. Taxaties doet Van Rossum nog, ook om het financieringsproces niet te verstoren. Daarnaast heeft hij een paar bezichtigingen in de agenda staan.

Bij Tanis en Akershoek Makelaardij, met kantoren in Goedereede en Hellevoetsluis, lijkt de situatie anders. “Er is niet veel afgezegd”, zegt makelaarsassistente Diane Slui. “De bezichtigingen en de taxaties lopen gewoon door. De agenda staat voor de komende anderhalve week vol. Volgende week hebben we bijvoorbeeld negen bezichtigingen voor één huis. En we zijn nog gewoon open. Pas bij een lockdown gaan we echt dicht, maar vooralsnog is dat niet het geval.”

Gepaste afstand

De makelaars en makelaarsassistentes van Tanis en Akershoek houden de richtlijnen aan van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars): houd gepaste afstand ten opzichte van elkaar. Als voorzorg belt de makelaardij voorafgaand aan een afspraak of er sprake is van ziekteverschijnselen. Dat leidde tot nog toe tot slechts drie keer uitstel van de afspraak.

Struijk & Struijk Makelaardij in Middelharnis, eveneens aangesloten bij de NVM, is gestopt met bezichtigingen. “De markt is voor een groot deel stilgevallen”, zegt Michelle van ’t Hof. “Het is een stuk rustiger met de telefoon en mailbox, we hebben maar een paar afspraken. Mensen zijn veel voorzichtiger en wachten af. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe het verder gaat met de rente, die wellicht wel wat gaat stijgen. Ons kantoor is alleen op afspraak open, we werken van huis uit. Toen we een paar bezichtigingen hadden met hoestende en niezende mensen, hebben we besloten dat niet meer te doen. Taxaties doen we wel, daar hoeven geen andere mensen bij aanwezig te zijn, zoals bij bezichtigingen. We krijgen trouwens goede reacties van verkopers. Die vinden het wel fijn dat ze geen mogelijk zieke mensen over de vloer krijgen. Jammer van de mogelijke verkoop, maar liever geen risico’s.”

Michelle van ’t Hof en haar collega’s houden zich nu bezig met dossierbeheer, nieuw aanbod aanmelden, koopaktes opmaken, social media en “andere dingen die door de drukte zijn blijven liggen”. Struijk & Struijk Makelaardij wacht af welke maatregelen de overheid op 6 april voor het land in petto heeft.

Zeg ’t maar…

De gevolgen van de coronacrisis kunnen best groot zijn. Wat als de rente omhoog schiet? Wat als je je baan verliest? Michelle van ’t Hof vertelt dat Struijk en Struijk al een afzegging voor een bezichtiging heeft moeten noteren omdat er vanwege werkloosheid geen interesse meer is voor de betreffende woning.

Albert van Rossum zegt de consequenties nog niet te kunnen overzien. “Zeg ’t maar… Een stijging van de rente heeft invloed op de verkoop. De prijzen zullen niet meer zo snel stijgen. Ik verwacht dat er veel vraag en weinig aanbod zal blijven. Dus niet zoals tijdens de crisis van 2008, toen er veel te koop was, maar niets werd verkocht. Voor de lange termijn ben ik niet somber. Op dit moment is het niet leuk, we verkopen bijna niets, maar dat is bij heel veel andere ondernemers ook het geval.”

Uit de krant