Het team uit Stad aan 't Haringvliet puzzelt.
Het team uit Stad aan 't Haringvliet puzzelt.

Strijd en gezelligheid tijdens voorronde NK Legpuzzelen

Algemeen 325 keer gelezen

OUDE-TONGE – Van heinde en ver waren verwoede puzzelliefhebbers afgelopen zaterdag naar Oude-Tonge gekomen om deel te nemen aan de vijftiende en laatste voorronde van het NK legpuzzelen. Zo ook vijf teams van Goeree-Overflakkee, waaronder de winnaars van het eilandelijke kampioenschap, het team 'Saam uit Stad'. Helaas boekten zij deze keer geen overwinning. Drie teams uit andere delen van de regio gingen door naar de grote finale, die in april gehouden wordt in Roelofarendsveen. Alle deelnemers kunnen in ieder geval terugkijken op een gezellige avond en mogen de puzzel mee naar huis nemen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het NK legpuzzelen wordt sinds een paar jaar georganiseerd door Puzzlingworld en koninklijke Jumbo. Zij merken, dat het puzzelen van, met name, de Jan van Haasterenpuzzels, enorm populair is. Dit jaar moest de organisatie maar liefst 15 voorrondes houden om zoveel mogelijk liefhebbers een kans te geven om mee te doen. En zelfs nu nog viste een groot aantal mensen achter het net. Team de Nobelaer uit Oude-Tonge had geluk. In eerste instantie uitgeloot, maar vanwege een afzegging toch nog een tafeltje kunnen bemachtigen. Het team 'Saam uut Stad', was ook zeker van een plekje, dankzij de overwinning in Middelharnis afgelopen november. De andere deelnemende teams waren er gelukkig net op tijd bij. De voorrondes voor het NK legpuzzelen worden door het gehele land georganiseerd en Oude-Tonge was de locatie voor de regio Zuid-West. Toch waren er ook veel deelnemers van elders. "Wij waren te laat voor de voorronde bij ons in de buurt", vertelt een team uit Delft. "Zodoende hebben we snel ingeschreven voor Oude-Tonge en dat is gelukt". Een team uit Vlissingen was ook blij met de plaatsing. "Dit is voor ons het meest dichtbij, dus we zijn erg opgelucht dat we erbij kunnen zijn".

Tactiek

Voor verreweg de meeste deelnemers is meedoen belangrijker dan winnen. Anderen hebben een tactiek bedacht. "Onze tactiek is gewoon beginnen", vertelt team 'missing peaces'. Een ander team heeft de leden verdeeld in kleuren. Ieder lid zoekt stukjes bij elkaar van dezelfde kleur. Weer een ander team, heeft bedacht om zo snel mogelijk de kantjes bij elkaar te zoeken. Team 'Familie van Jan' vraagt hoe laat ze de zaal uiterlijk moeten verlaten. Zij hebben niet zoveel vertrouwen in de goede afloop. Team 'Het laatste stukje' heeft ter voorbereiding al een paar keer samen rond de tafel gezeten en een aantal Jan van Haasterenpuzzels in elkaar gezet. De tijden waren tot nog toe wat teleurstellend, maar wie weet. Team Dinteloord denkt toch zeker een tijd van 1.24 neer te kunnen zetten. "Maar dat is onze intimidatietruc" , voegen ze er lachend aan toe. Al met al heerst er vooral een erg gezellige sfeer en dat is eigenlijk voor iedereen het belangrijkste.

Groei

Voordat de puzzelaars mogen beginnen vindt de opening plaats door organisator René van der Zwet, die eerst nog even de spelregels voorleest. "Geen hulpmiddelen erbij en alle stukjes moeten op de tafel blijven". Op een grote digitale klok kunnen de deelnemers de tijd zien verstrijken. Voor René is het de laatste avond in het land. "Het wordt echt een dagtaak", vertelt hij. "Het evenement is als geintje aan de bar ontstaan. De eerste puzzelkampioenschappen vonden plaats in 2010 in Roelofarendsveen met 20 teams. In het begin was het nog een zoektocht hoe je dit evenement moest organiseren. Maar we zijn er inmiddels achter. Een leuke entourage, gezellige muziek, wat te drinken en natuurlijk de puzzel, is meer dan voldoende voor een geslaagde avond. Vanaf 2017 hebben Puzzlingworld en koninklijke Jumbo de handen ineen geslagen. En met succes. Dit jaar is het evenement al uitgegroeid tot 15 voorrondes met in totaal 700 teams en dus 2800 deelnemers. De finale vindt plaats in Roelofarendsveen, waar de 45 beste teams zullen strijden om de overwinning. Speciaal voor de finale wordt er inmiddels een nieuwe puzzel ingetekend".

Winnaars

Na de uitleg van René, wordt traditiegetrouw het Wilhelmus gezongen. Iedereen zing uit volle borst mee. Dan wordt er luidkeels afgeteld naar nul en klinkt het startsignaal. De deelnemers haasten zich om de puzzel uit te pakken. Dit keer is het de grasmaaierrace. Een lastig plaatje van 1000 stukjes. Na een tijdje zie je de verschillen al op de diverse tafels. Bij sommigen is het nog een chaos, bij anderen gaat al wat lijken. Sommige deelnemers zijn wat nerveus bezig, anderen zitten heel rustig hun ding te doen. Tussendoor wordt er gezellig meegezongen met de muziek. En zo tikken de minuten weg. Na 1 uur en 13 minuten is het team 'Mag ik de doos' uit Brielle, die als eerste het plaatje compleet heeft. Zes minuten later heeft team 'The nerds' uit Nieuwegein de puzzel klaar en als derde eindigt team 'Het een na laatste stukje' uit Den Haag met een tijd van 1 uur en 26 minuten. Zij plaatsen zich voor de finale. De overige teams mogen hun puzzel rustig afmaken. Alle deelnemers kijken terug op een heel gezellige avond. Volgend jaar een nieuwe kans.

Uit de krant