Twee leerlingen van De Bron leggen een krans tijdens de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).
Twee leerlingen van De Bron leggen een krans tijdens de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).

Verhaal Watersnoodramp moet verteld blijven worden

Algemeen 355 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het verhaal moet verteld blijven worden. Woorden die jaarlijks op verschillende locaties op Goeree-Overflakkee klinken tijdens de herdenking van de Watersnoodramp van 1953 en die door burgemeester Ada Grootenboer werden benadrukt in Oude-Tonge.

Afgelopen zaterdag werden tijdens de herdenkingsbijeenkomsten in Stellendam, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en Den Bommel kransen gelegd, een minuut stilte gehouden en de namen genoemd van de lokale slachtoffers van de ramp. Ook was er veel aandacht voor de hulpverleners, die met gevaar voor eigen leven dat van anderen probeerden te redden. Verschillenden van hen overleefden dit niet. Het water eiste in totaal bijna 500 mensenlevens op het eiland.

De burgemeester stipte in haar toespraak aan dat de strijd tegen het water niet alleen een zaak uit het verleden is. "Het is ook zeer actueel. Zeker in een tijd van klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Het is belangrijk om verder kijken dan onze eigen tijd, om Goeree-Overflakkee nu en voor komende generaties veilig te houden."

In het Eilanden-Nieuws van vandaag (dinsdag 4 februari) zijn de verhalen te vinden van de vier herdenkingen.

Uit de krant