De initiatiefnemers, (v.l.n.r.) Monique Suijker, Corina van Gulik en Jacqueline van Dijk.
De initiatiefnemers, (v.l.n.r.) Monique Suijker, Corina van Gulik en Jacqueline van Dijk.

Kerstdiner Flakkee brengt eilanders samen

Algemeen 939 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De aanmeldingen voor het Kerstdiner Flakkee stromen al binnen na de eerste berichten in de krant en op Facebook. En die komen uit verschillende kernen op Goeree-Overflakkee. Dat is mooi, want Corina van Gulik, Jacqueline van Dijk en Monique Suijker willen mensen van het hele eiland samenbrengen. Het Kerstdiner Flakkee is op Tweede Kerstdag in het Prieel van De Staver.

Tekst: Kees van Rixoort

Vier jaar geleden zetten Corina en Jacqueline voor het eerst een kerstdiner in de steigers. Toen ging het om een gezellig samenzijn voor bewoners van Nieuwe-Tonge. Het diner in Ons Dorpshuis trok tegen de vijftig gasten. "Het is toen positief ontvangen en het was heel gezellig. Het publiek was gemêleerd: oud en jong en alle gezindten. Dat was ook de insteek: een kerstdiner voor iedereen die er zin in heeft. Met elkaar maak je het gezellig."

Van een jaarlijkse traditie kwam het niet, omdat de initiatiefnemers geen verwachtingen willen wekken. Maar nu, vier jaar later, is er dus weer een kerstdiner. Met als belangrijkste verschil dat het niet alleen voor het dorp Nieuwe-Tonge is, maar voor heel het eiland.

Een ander verschil is dat Corina en Jacqueline nog een extra coördinator hebben kunnen aantrekken: Monique Suijker. Verder is Goed voor Goed betrokken. Dat is een stichting, die subsidie kan aanvragen. Dat is gebeurd: de gemeente stelt trekt de beurs voor het initiatief. Daarnaast stelt Goed voor Goed busjes beschikbaar om mensen die geen vervoer hebben naar het kerstdiner te brengen. Ook andere sponsors ondersteunen het diner, veelal in natura.

Meer ruimte
Ons Dorpshuis is in 2019 ingewisseld voor het Prieel van De Staver. Daar is meer ruimte voor het grotere aantal gasten en heeft de keuken meer capaciteit. "Een grotere locatie, die goed toegankelijk is en voorzien van goede voorzieningen. Er is ook voldoende parkeergelegenheid. Echt top!"

Het Kerstdiner Flakkee is een laagdrempelige activiteit, ook als je naar de kosten kijkt. Mee-eten kost 2,50 euro per persoon en voor gezinnen is de toegang niet hoger dan 7,50 euro. Daarvoor krijgen ze, naast ontmoeting en gezelligheid tijdens de kerstdagen, een driegangendiner met een keuze uit onder andere een verrassend voorgerecht, stoofperen, witlof met ham en kaas, andijvierolletjes, salade, aardappelpuree, drie soorten vlees en vers fruit, bavarois of ijs als nagerecht. Gasten kunnen rekenen op bediening aan het buffet. Na afloop is er koffie met bonbons en soesjes. "Verwacht geen zevensterrenrestaurant", zeggen Corina en Jacqueline, "maar een lekker diner, een fijne kerst en vooral verbinding met andere mensen."

Aanmelden
Het Kerstdiner op 26 december begint om 15.00 uur met inloop. Een uur later gaat het buffet open voor het voorgerecht. Aanmelden: liefst voor 2 december via Facebook, kerstdinerflakkee@gmail.com of 06 30449494. Wie wil helpen kan zich ook aanmelden. Vrijwilligers eten gratis mee.

Uit de krant