Afbeelding

Nog niet genoeg aanmeldingen voor glasvezel, inschrijving verlengd

Algemeen 604 keer gelezen

Afgelopen maandag was de deadline om aan te melden voor glasvezel op het eiland. Maar de teller blijft steken op 32 procent. Voor de aanleg van start kan gaan is minimaal 45 procent deelname vereist. De organisatie Glasvezel buitenaf gelooft nog steeds in de haalbaarheid van het project en heeft de inschrijftermijn verlengd tot 23 september. Bewoners hebben dus twee maanden extra om zich aan te melden.

Directeur Piet Grootenboer van Glasvezel buitenaf: "We zien genoeg potentie in zowel het buitengebied als de drie kernen. Daarom willen wij, de inwoners die zich nog niet hebben aangemeld, de kans geven zich nog aan te melden zonder extra kosten." Glasvezel buitenaf wil glasvezel aanleggen in het buitengebied van Goeree-Overflakkee, daar is de internetsnelheid veel trager dan in de kernen. Om aanleg in de polders financieel mogelijk te maken zijn de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet toegevoegd aan het project. Want in een dorpskern zijn de kosten per aansluiting veel lager dan in de polders, waar er soms kilometers moet worden gegraven voor één woning.

Subsidie voor inwoners buitengebied
De gemeente heeft besloten om 120.000 euro subsidie beschikbaar te stellen. In eerste instantie was dit 80.000 euro, maar dat bedrag is nu dus opgehoogd. De subsidiepot is beschikbaar voor inwoners en ondernemers in het buitengebied, waarbij de internetsnelheid op dit moment lager is dan 30 Mbit per seconde. In het buitengebied betalen deelnemers naast de abonnementskosten van de provider € 17,50 per maand, of eenmalig € 2200,- voor de aanleg van glasvezel. De subsidie is een tegemoetkoming in deze zogeheten vastrechtkosten. Het exacte bedrag dat deelnemers ontvangen van de gemeente hangt af van het aantal deelnemers dat in aanmerking komt voor de subsidie. Wethouder Both is een warm pleitbezorger van het project en heeft zich hardgemaakt voor de subsidie: "We lopen op het eiland zo voorop met allerlei ontwikkelingen. Om dat door te zetten is de aanleg van glasvezel onmisbaar. Laten we er samen voor zorgen dat het eiland niet achterblijft op de rest van Nederland."

Laatste kans
Ondanks dat de inschrijftermijn is verlengd gaat Glasvezel buitenaf er vanuit dat de aanleg van glasvezel begin 2020 van start gaat. Mocht het vereiste percentage van 45 procent op 23 september niet behaald zijn dan is het project definitief van de baan en gaat het bedrijf in een andere regio aan de slag. De voortgang van het aantal aanmeldingen is te zien op de website van Glasvezel buitenaf.

Uit de krant