Afbeelding

Maatregelen vanwege VRE-bacterie in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Algemeen 1.495 keer gelezen

DIRKSLAND - Bij zeven patiënten die opgenomen zijn geweest in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is een VRE-bacterie aangetoond.

Het ziekenhuis treft de nodige voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van deze bacterie te voorkomen. Alle getroffen maatregelen worden uit voorzorg uitgevoerd, voor de veiligheid van de patiënten. Patiënten en overige bezoekers kunnen het ziekenhuis veilig blijven bezoeken, zowel voor een polikliniekbezoek als voor een opname. VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Enterokokken zijn ongevaarlijke bacteriën die iedereen in de darmen bij zich draagt. Bij mensen met een verminderde weerstand kunnen Enterokokken soms wel infecties veroorzaken. Een VRE is een Enterokok die resistent is voor de gangbare antibiotica.

Speciale antibiotica

Behandeling van een infectie is dan wel mogelijk, maar met speciale antibiotica die hiervoor doorgaans door het ziekenhuis in reserve wordt gehouden. Volgens de landelijke richtlijnen is een VRE dan ook een bijzonder resistent micro organisme, waarvan verspreiding zoveel mogelijk tegengegaan moet worden. Resistente bacteriën, zoals deze VRE, komen voor in alle ziekenhuizen, dus er is geen sprake van een uitzonderlijke situatie. Het ziekenhuis stelt conform de landelijke richtlijnen diverse maatregelen in om verdere verspreiding tegen te gaan: de belangrijkste maatregelen zijn een extra reiniging en desinfectie van de betrokken afdelingen en het uitvoeren van een contactonderzoek.

Brief en kweekset

Patiënten die mogelijk besmet zijn geraakt krijgen de komende periode daarom van het ziekenhuis een brief en een kweekset met instructies toegestuurd. Als uit onderzoek blijkt dat iemand de bacterie bij zich draagt, is behandeling niet nodig, tenzij de bacterie een infectie veroorzaakt (wat alleen in uitzonderlijke gevallen gebeurt). De bacterie verdwijnt meestal vanzelf weer uit het lichaam. Indien iemand de bacterie bij zich draagt zijn wel extra isolatiemaatregelen noodzakelijk bij opname in het ziekenhuis.

Uit de krant