Schouwen-Duivenland. Foto: Ronald van Wijk.
Schouwen-Duivenland. Foto: Ronald van Wijk.

Schouwen-Duivenland beperkt bebouwing kustzone

Algemeen 558 keer gelezen

SCHOUWEN-DUIVELAND - Net als veel Nederlandse duingebieden, hebben de duinen op Schouwen-Duivenland het zwaar. Stichting Duinbehoud maakt zich sterk voor bescherming en herstel van de Nederlandse duinen.

Schouwen-Duivenland beperkt bebouwing kustzone dankzij vrijwilliger Margo van der Meulen van Duinbehoud. Op basis van de Zeeuwse kustvisie is bij herstructurering en verduurzaming maximaal 15% uitbreiding toegestaan van recreatiebedrijven. Er werd oktober 2018 een motie aangenomen door de raad voor verdubbeling van dit percentage. Dat is in strijd met de eerdere afspraken, claimde Duinbehoud. Het bezwaar van Duinbehoud vond bodem bij de provincie en de gemeente. De raad besloot donderdagavond tot aanpassing van het beleid. De toegestane uitbreiding van 30 procent gaat alleen voor het achterland gelden. De raad dat het maximum voor de kustzone weer gelijk getrokken wordt met het uitgangspunt in de kustvisie!
John Beijersbergen (vrijwilliger op Schouwen-Duivenland): "Duinen staan er beter voor dan ooit. Dat is grotendeels de verdienste van Duinbehoud. Maar er verrijzen nieuwe problemen: verruiging door het teveel aan stikstof in de lucht en het gevecht om de ruimte. Met het Kustpact is veel bereikt. Maar projectontwikkelaars zoeken de grenzen op om in te spelen op de toenemende vraag naar recreatievoorzieningen. Planologie wordt meer gedecentraliseerd, waardoor gemeenten het voortouw moeten nemen. Met de nieuwe Omgevingswet, zal dat meer worden. Het niveau van B&W blijft beperkt. Als natuurorganisaties moeten we onze rol pakken. Onze kennis is waardevol in het beslissingsproces. Gelukkig merken we dat we worden gehoord en gewaardeerd, hoewel we nog geregeld procederen, met succes, zoals donderdagavond ook bleek."

Dit doet Duinbehoud

Duinbehoud brengt per duingebied in kaart wat de lokale problemen zijn en zet zich in voor oplossingen.
De rol van de vrijwilligers van Duinbehoud is de afgelopen veertig jaar mee veranderd. Strijd en processen maken plaats voor vergadercircuits en overleg. John: "De laatste twee jaar werk ik nauw samen met consulent Margo van der Meulen. "Margo is standvastig, laat zich goed adviseren en samen zoeken we verbinding met andere natuurorganisaties op om gebruik te maken van elkaars kennis en kracht."

Meer info op www.duinbehoud.nl

Uit de krant