Afbeelding
Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Nieuwe bestrating Goedereede laat lang op zich wachten

Algemeen 1.180 keer gelezen

Ruim twee jaar geleden kreeg ik het verzoek me als voorzitter van de Stichting Goereese Gemeenschap te vervoegen op het gemeentehuis in Middelharnis, om gezamenlijk de wensen te inventariseren met betrekking tot herinrichting van de Markt en Noordzijde Haven in Goedereede. In een ingezonden artikel doet André Kastelein een boekje open over de gang van zaken.

De bestrating aldaar - klinkers en granieten 'kinderkopjes'- was dermate slecht dat er nodig opnieuw bestraat moest gaan worden. Daarbij kwam dat boomwortels het plaveisel ontwrichtten, het straatmeubilair geen schoonheidsprijs verdiende, het parkeren tot chaos leidde, er onduidelijkheid was over de terrasgrootte van horecagelegenheden en het gebied voor mensen met een rollator ontoegankelijk was geworden. Ik heb daar onze ideeën gespuid en kort daarna heeft de stadsraad van Goedereede, ook tijdens zo'n overleg, vrijwel dezelfde wens geuit, met als sterkste wens: Gemeente, zorg in ieder geval voor een goede bestrating!

Anderhalf jaar geleden mocht ik thuis twee ambtenaren ontvangen die wensen aan het inventariseren waren met betrekking tot herinrichting van de Markt en Noordzijde Haven te Goedereede. Ik heb daarbij verwezen naar het gespreksverslag van mijn eerdere overleg en toen maar nogmaals onze wensen kenbaar gemaakt.

Ruim een jaar geleden werden we geconfronteerd met een nieuw fenomeen: 'Buurbook'. Je kan op de site van Buurbook als ultieme digitale verschijningsvorm van democratisering en inspraak je wensen kenbaar maken met betrekking tot - u raadt het al - herinrichting van de Markt en Noordzijde Haven in Goedereede. Het begrip 'buur' werd overigens ruim geïnterpreteerd. Zo werden de suggesties al snel gedomineerd door een nijvere ideeën-spuier uit Dirkland, die al snel 20% van de inzendingen voor haar rekening nam, waarop een aantal volgers zich geïrriteerd van het gebeuren distantieerde.

Uiteraard kon het democratiseringsproces gelukkig verder vervolmaakt worden door voorlichtingsavonden in het verenigingsgebouw Oostdam en in De Ark. De stedenbouwkundige, ondersteund door een ambtenaar en een beamer, deed door zijn presentatie het nodige stof opwaaien Ondertussen belandde een enkele waaghals onder zijn of haar rollator en raakte een oudere dame gewond, want de gemeentelijke stofzuiger en de onkruidverdelgingsborstels hapten ook vaak klinkers weg.

Eindeloos werd er gedelibereerd over bankjes, terrassen, parkeergelegenheid, boomwortels, fietsenrekken, wegbewijzering, rijrichting, terwijl de bestrating steeds verder verzakte. Maar er gloorde hoop! Prachtige tekeningen, duidelijk dure ontwerpen, werden gepresenteerd en onder het genot van koffie en een biertje op gemeentekosten werd ons in het vooruitzicht gesteld dat de werkzaamheden 7 januari 2019 aan zouden vangen en dat alles in principe gereed zou zijn voor Koningsdag en zeker voordat de toeristen op de terrasjes zouden neervallen, eh... neerstrijken. Dat er onverwacht ontdekt werd dat voor een gepland terras aan de Noordzijde Haven een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk was - een procedure die wel enige tijd in beslag neemt -, kon de pret nauwelijks drukken. Wat zou het prachtig worden!

Een lang proces met een enorme aanloop. Het deed me denken aan een Friese polsstokspringer die zijn aanloop neemt vanuit Maastricht. Maar goed: 7 januari! De lang verbeide dag. Ik steek mijn hoofd buiten de deur: geen activiteit. Dat kan natuurlijk: het heeft een nachtje gevroren. Echter: februari wederom geen activiteit. Toch maar weer op Buurbook gekeken en de vraag gesteld wanneer men zal gaan bestraten. Tja, het blijkt dat het Waterschap nog vergunning moet verlenen; de Noordzijde Haven blijkt zowaar een tweede waterkering te zijn! Daarop maar aan de stedenbouwkundige gevraagd wanneer de vergunning voor de plannen aangevraagd is. Reactie: "Dag André, dat weet ik niet, mijn vaste aanspreekpunt bij de gemeente is helaas met pensioen. Momenteel wordt er een nieuwe projectleider gezocht. Wordt vervolgd".

Toch maar eens bij de oud-dijkgraaf van Goeree-Overflakkee geïnformeerd of ik inderdaad op een tweede waterkering woon. Diens reactie: 'Absoluut niet'. Nu begrijp ik waarom zo'n vergunning lang op zich laat wachten: er is voor ambtenaren niets moeilijker dan het verlenen van een vergunning voor iets waarvoor feitelijk geen vergunning nodig is. Maar dan komt 14 februari (vijf weken nadat de werkzaamheden aan zouden vangen) de verlossende reactie van de stedenbouwkundige -die al die tijd speciaal voor dit project door de gemeente ingehuurd is -: "Dag André, de vergunning blijkt aangevraagd begin november. Waterschap heeft het erg druk schijnbaar, maar hij schijnt deze week binnen te komen! Ik probeer vandaag de gemeente te bereiken of ze al een projectleider hebben gevonden. Zodra ik meer weet, horen jullie het!"

Niets gehoord. Geen projectleider??? Maar weer eens geïnformeerd of we "na kerst 2018" wel goed begrepen hebben tijdens al die voorlichtingsavonden en of het niet na kerst 2019 moest zijn. Reactie van de stedenbouwkundige: 'Mijn rol in dit proces is formeel reeds voorbij, maar ik zal degene die binnen de gemeente verantwoordelijk is eens bellen'.
En zo struikelen we maar door.

André Kastelein
Goedereede

Uit de krant